Podporte nás

5 najlepších trailov v Malej Fatre

Slovensko Slovensko
Naše hodnotenie 8/10
13.1.2017

Po výbere  TOHO NAJLEPŠIEHO ZO SÚĽOVA prinášame po roku pokračovanie z Malej Fatry. Upozorním, že iba z Lučanskej. Nie, že by v Krivánskej nebolo čo pojazdiť, haha, skôr naopak...ale dôvody sú jasné.

Na množstve výprav sme okoštovali prakticky každý kúsok Malej Fatry - s jediným cieľom - dozvedieť sa, ktorý trail je najlepší. Niečo nás nadchlo, inde sa už vracať nebudeme. A toto je výsledok nášho počínania...

5. Anakonda

Anakondu netreba predstavovať, je to klasika s pohodlným nástupom a veľmi príjemným spádom. Vysoké, štíhle smreky a pod nimi mäkučký zelený koberec. Úsek rozprávkovým lesom a niekoľko po sebe idúcich "hupákov" vo vrchnej časti, patria k tým najzábavnejším pasážam celého trailu. Anakonda bude baviť všetkých, je to proste stávka na istotu...

Kompletný report čítaj Anakonda a Vretenica – dva hadie traily v Malej Fatre

4. Horná Lúka + zelená + žltá do Bystričky

Zelená značka z Hornej Lúky do Bystričky je ohraná, ale baví. Fakt baví. My sme si ju zvykli okoreniť nocou v útulni Granhotel Partyzán, to nás vždy potešilo.

A čo trail? Začína ako cestička v čučoriedkach, keď pribudnú kamene a sklon dodá grády, je to už seriózna zábava. V Turatínskom sedle treba prehodiť výhybku a 15 minút si zatlačiť, po novej žltej značke, na zalesnený vrchol Končiar.

Nová žltá značka ešte predĺži singlové jazdenie a teda aj celkové potešenie. Prudké zákruty, balvany a korene, strmé zošupy striedajú technické sekcie, stačí sa nebáť, všetko sa dá zísť. Potom je kúsok hluchý, aby to celé zakončil krátky singláč za Dubovým dielom po zelenej značke. Nemôžeme nič iné, len uznalivo pokývať hlavou. Dobrá robota!

Kompletný report čítaj Keď Malá Fatra darčeky rozdáva

3. Tajpan + modrá + žltá do Strečna

Tajpan je najnebezpečnejší had sveta, lebo na rozdiel od veľkej väčšiny jedovatých hadov pri vyplašení neuteká. Prečo trail dostal práve takéto meno pochopíte až po prejdení. 

Tajpan je vrstevnica a treba na ňom šlapať. Niekedy viac, niekedy menej. Možno by si ešte zaslúžil úpravu niekoľkých úsekov, ale inak je to trail z kategórie "oplatí sa vyskúšať" A aby som nezabudol - končí v sedle Javorina a práve kombinácia s modrou a žltou do Strečna ho zadarila na tretie miesto... 

Kompletný report čítaj Tajpan - najnebezpečnejší had sveta aj v Malej Fatre

2. Minčol + modrá + žltá do Strečna

Červená z Minčola do sedla Javorina je dobrá, ale bola lepšia. K vode sa pridali motorkári a ťažba a to jej zakrútilo krkom. Napriek tomu stále patrí k tomu najlepšiemu, čo sa dá v Malej Fatre pojazdiť. V kombinácií s modrou a žltou do Strečna je to parádne kombo, ktoré nikdy nesklame.

Pred pár rokmi sme natočili z Minčolu takéto video  Jesenné ráno na Minčole

1. Modrá z Veľkej Lúky + Kozlov trail

Bez dlhých rečí - som presvedčený, že táto trasa je najlepšie jazdenie na tejto strane Fatry. To, čo neposkytnú výhľady, vynahradí radosť z jazdy! 

Len čo vyriešite jednu pasáž, už padáte do druhej. Korene, šutre, skaly. Presne tento typ trailov mám najradšej, nie meter široké cesty novodobých bajkparkov, stavaných, aby ich zvládol každý. Mauntínbajking v jeho najčistejšej podobe - púšťam brzdy a nechávam to na osud.

V sedle Motúzková, len kúsok za smerovníkom, príde na rad už v úvode spomínaný Kozlov trail. Rýchly, prírodný flow trail s listnatým podkladom poriadne zabrnká na nervy a preverí pud sebazáchovy. Dalo by sa to tu rozpumpovať do aleluja. Chalani z OZ Kozlov okruh ho začali pretvárať na svoj obraz - zhlobili wallridy, jednoduché klopenky a ďalšie vylepšenia. 

Kompletný report čítaj Kozlov trail - na stope ďalšej malofatranskej klasiky

Toto je výber piatich najlepších trailov v Lúčanskej Malej Fatre podľa Mountain Lovers. Vyberali sme z viac ako desiatky trailov, niektoré nájdeš tu Výber reportov z Malej Fatry a niektoré na spracovanie ešte len čakajú.  

Nesúhlasíš s našim výberom? Nevadí - sú len dve veci, na ktorých naozaj záleží - vrátiť sa domov zdravý a poriadne si užiť to, čo miluješ! Uvidíme sa v teréne.

Páčil sa ti článok? pošli ho do sveta

Zdieľať na Facebooku Zdieľať na Twitteri
Zona Zero - pyrenejský klenot Zona Zero - pyrenejský klenot

Zona Zero - pyrenejský klenot

Courmayeur - ako chutia traily na talianskej strane Mont Blancu? Courmayeur - ako chutia traily na talianskej strane Mont Blancu?

Courmayeur - ako chutia traily na talianskej strane Mont Blancu?

Aosta - Nirvana pod najvyššími horami Európy Aosta - Nirvana pod najvyššími horami Európy

Aosta - Nirvana pod najvyššími horami Európy