Podporte nás

Verbier - sprievodca MTB Švajčiarskom

Švajčiarsko Švajčiarsko
Naše hodnotenie 8/10
9.7.2018

Cestujeme ďalej a na oboch vidieť, ako sa nám rozširujú zrenice pri pohľade na ubiehajúcu krajinu za oknom auta. Ako by aj nie, keď nás čaká jazdenie pod ikonickým Matterhornom! Teda nie tak celkom, pretože ho vôbec nie je vidieť, prší a zlé počasie hlásia aj naďalej. A tak sa musíme chtiac - nechtiac, presunúť na dostrel ďalšieho velikánu - Mont Blancu, do Verbieru, odkiaľ je tento krásavec pri dobrom počasí vidieť.

Po ďalšej noci strávenej v stane na lúke niekde za dedinou, je pred nami slnečný deň. Bez akýchkoľvek predchádzajúcich plánov, si v lanovke narýchlo sťahujeme gpx trailov do mobilu, a ideme na to. Zo siedmich tratí v bikeparku sú dve čisté dh-čko a navyše kvôli tréningu na preteky sú zatvorené. Jeden flow trail pre začiatočníkov a zostávajúce štyri majú niekoľko spoločných menovateľov - prudký prašný terén.

Nám sa najviac páčili traily začínajúce najvyššie, kam až sa dá lanovkou vyviezť - na 2475 metrov vysokom Fontanete. Je to miesto, do ktorého sa dá zamilovať už z fotky, ale naživo má obrovskú silu. Spomeňme hlavne trail "Bortabitche" ktorý začína točivým a strmým flow úsekom a potom pretína masívne balvanové pole s nortshore lávkami. "Rôdze" je zase snom každého lietajúceho bajkera - 65 skokov s parádnou kulisou zasnežených hôr na obzore.

Z ponúkaného enduro koláča sme nakoniec vyskúšali ešte tri kúsky. Dva v časti, ktorú obsluhuje staručká lanovka Savoleyres a jeden pri lanovke Fontanet, ktorá viedla priamo nad strechami penziónov - turisti vysedávali na balkónoch v županoch a my si v úplnej tichosti vychutnávali prírodu a traily. Nič veľkého. Sem tam si prišľapneš, aby si mohol niečo skočiť a inak lietaš v prírodných klopenkách. Ale bolo to skvelé. Slnko sa tu a tam skrylo za oblakmi a občas zase vytrčilo nos zo vzdušnej vaty. Večer sme boli úplne našrot - kde budeme ale spať? Na parkovisku pri lanovke, medzi partiou bajkerov, čakajúcich na zajtrajšie DH preteky? Aké ľahké a bez dlhého hľadania...

 Po zaplatení tzv. miestnej taxy, ktorá je súčasťou ceny ubytovania, získate zľavu 20% z ceny bikepasov. Jeden deň vás bez zľavy vyjde na 30 €, tri dni potom na 58 €.

Ďalšie dopoludnie stíhame dva čierne traily na protiľahlom svahu ako sme jazdili včera, ale keďže je k nim prístup mimo lanovku, dáme len jedno kolečko a okolo obeda sa presúvame ďalej.

Bikefriendly lokalita

Verbier je z nášho skromného pohľadu po Davose asi najviac "bikefriendly" lokalita Švajčiarska. Človek tam nemá pocit, že sa všetko točí len okolo lyžovania, a že sa tam s bajkom ocitol akoby omylom. 23 enduro trailov je dostatočná porcia, aby si vybral fakt každý + 7 tratí v bikeparku zaručí ďalší prídel zábavy. Keď k tomu pridáš za chrbtom zasnežené štvortisícovky - podčiarknuté a sčítané - Verbier má sakra niečo doseba!

Páčil sa ti článok? pošli ho do sveta

Zdieľať na Facebooku Zdieľať na Twitteri
Zona Zero - pyrenejský klenot Zona Zero - pyrenejský klenot

Zona Zero - pyrenejský klenot

Courmayeur - ako chutia traily na talianskej strane Mont Blancu? Courmayeur - ako chutia traily na talianskej strane Mont Blancu?

Courmayeur - ako chutia traily na talianskej strane Mont Blancu?

Aosta - Nirvana pod najvyššími horami Európy Aosta - Nirvana pod najvyššími horami Európy

Aosta - Nirvana pod najvyššími horami Európy