Podporte nás

Cervino - traily na talianskej strane ikonického Matterhornu

Taliansko Taliansko
Naše hodnotenie 8/10
13.4.2019

Koniec augusta máme už tradične vyhradený pre jazdenie vo vysokých horách. Tentoraz sme si za cieľ zvolili talianske Alpy, o ktorých sa hovorí, že sú zo všetkých alpských krajín najrozmanitejšie. Tisíce farebných tónov, krištáľovo čisté jazerá, ďaleké rozhľady a traily, kde svetová špička jazdiaca EWS (Enduro World Series) bojuje o sekundy a body.

Po skúsenostiach z rakúskych a švajčiarskych Álp sme opäť vyrazili dva týždne pred koncom prázdnin. Traily sú v túto dobu prázdnejšie, počasie býva stabilnejšie, nehrozia žiadne búrky a dlhé dažde. Lenže, chyba lávky. Tento rok sa s nami príroda nepekne zahrala a zo 16 dní nám pršalo 14! Väčšinou síce až v popoludňajších hodinách alebo večer, ale aj tak...

Oblasť okolo Aosty je často popisovaná ako mtb raj. Celkom prefláknuté označenie, ale tu sedí - 23 údolí regiónu prepája viac ako 5000 kilometrov trailov! Stačí zapichnúť prst do mapy a zaručene natrafíte na niektorý zo skvostov. My sme si vybrali Breuil-Cervinia, malé mestečko, ktoré je posadené na talianskej strane ikonického Matterhornu - alebo Monte Cervina, ako ho volajú Taliani. Dôvodom bol práve onen majestátny vrchol, ktorý nám bol celé dva dni nemým spoločníkom. Ráno sme sa prebúdzali s výhľadom naň, jazdili v jeho tieni, aby sa okolo obeda zahalil do oblakov a bolo po paráde.

Príjemné prekvapenie 

Musím povedať, že toto stredisko nás veľmi milo prekvapilo - traily sú navrhnuté výborne a vytvárajú celkom kreatívnu paletu. Nie sú to tie typické "bikeparkové traily", ktoré sú všade na svete podobné ako vajce vajcu. Tu využívajú predovšetkým to, čo príroda za dlhé roky sama vytvorila. Niektoré miesta, ktoré potrebovali trochu helfnúť, vylepšili umelými prvkami v podobe drevených lavičiek - čo ešte pridalo na zábavnosti.

A tiež sa nám páčilo, že nikto neriešil voľné kempovanie. Pokojne ste mohli zostať na parkovisku pri lanovke, alebo sa vyviesť po zvážnici hore do oblakov. Okolo blankytne modrého jazera, v ktorom sa odrážal snehobiely vršok Matterhornu, a pod kulisou ľadovcov si uvariť niečo dobré pod zub, započúvať sa do šušťania trávy a poletujúcich listov, až kým sa spoza obzoru nevykotúľal trblietavý mesiac.

A ešte niečo - to si tak sedíte v lanovke, pozeráte na tie kopce okolo a v kabínke sa s vami vezie chalan so snowboardom. Kvôli tunajšiemu ľadovcu Plato Rosa, ležiacemu v 3500 metroch, sa tu aj v lete schádzajú lyžiari z rôznych kútov Európy a musím povedať, že ich tu bolo oveľa viac, než bajkerov. Alebo boli aj takí, ktorí to kombinovali - doobeda robili oblúčiky v prašane a popoludní sa na bicykli preplietali medzi skalami na jednom z trailov. Proste paráda.

Ráno sme vstávali celkom skoro, jednak preto, aby sme v čase búrok, ktoré pravidelne prichádzali krátko po obede, mali už niečo odjazdené, alebo aby sme sa pri odjazde, cestou do La Thuile ešte stihli zastaviť v neďalekom Buisone. Večer už tradične pršalo a tak som pri dlhej chvíli náhodne objavil video so skvelým prírodným trailom. Lanovkou sme sa vyviezli na Chamois, miesto odkiaľ chodia turisti obdivovať západy slnka nad Matterhornom, ale skoro ráno tu nebolo ani nohy, len my a hory utopené v hustej hmle. A trail? Ten bol skvelý, taká tá pekná alpská vysokohorská trasa...

I N F O B O X

Matterhorn Valley je jedna z najpopulárnejších oblastí Talianska, práve kvôli ikonickému Matterhornu. Ale pretlaku sa báť nemusíte, na bajkoch tu budete poväčšine sami...

K E D Y  V Y R A Z I Ť

Sezóna tu začína koncom júna a končí krátko po prázdninách /29.6. - 8.9.2019/. Jazdí sa denne od 7:00 - 16:00, od 19. augusta potom od 7:30 do 15:30.

C E N Y

Celodenný lístok stojí 23 €, dvojdňový potom 42 € a za tri dni miniete 62 € na osobu.

 

Obrovským plusom celej tejto oblasti je skutočnosť, že na dvoj a viacdenný lístok môžete jazdiť až v štyroch strediskách - konkrétne v Cervinia, La Thuile, Pila a Monterosa!

T R A I L Y

Nájdete tu 12 trailov všetkých obtiažností, určených najmä pre AM a enduro jazdcov. Ich dĺžka varíruje v rozmedzí od 1.8 po 9.5 km. Ak sa na to cítite určite nevynechajte ani "Dark trail" začínajúci v 3 480 metroch na ľadovci Plateau Rosa, na ktorom sa každoročne koncom júna koná slávny závod Maxiavalanche.


V I A C  I N F O


BikeParkCerviniaValtournenche

 

Páčil sa ti článok? pošli ho do sveta

Zdieľať na Facebooku Zdieľať na Twitteri
Zona Zero - pyrenejský klenot Zona Zero - pyrenejský klenot

Zona Zero - pyrenejský klenot

Courmayeur - ako chutia traily na talianskej strane Mont Blancu? Courmayeur - ako chutia traily na talianskej strane Mont Blancu?

Courmayeur - ako chutia traily na talianskej strane Mont Blancu?

Aosta - Nirvana pod najvyššími horami Európy Aosta - Nirvana pod najvyššími horami Európy

Aosta - Nirvana pod najvyššími horami Európy