Podporte nás

TEST: Klimatex Seamless termoprádlo

10.12.2014

Ponuka termoprádla je na trhu skutočne široká, až má človek niekedy problém sa v tom všetkom zorientovať. My sme sa tiež prednedávnom rozhodli doplniť svoj šatník a nejaké si zaobstarať. Ale aké? Voľba nakoniec padla na bezšvové „SEAMLESS" prádlo od českej firmy Klimatex, s výrobkami ktorej, máme veľmi dobré skúsenosti.

Jedná sa o dámsky a pánsky set, tričko s dlhým rukávom a spodky, z extra pružného materiálu, určeného pre fyzicky náročné, športové aktivity. Prádlo sme kupovali s cieľom jeho celoročného využívania. V zime ako prvú vrstvu a na jar či jeseň, ako samostatnú vrstvu na turistike či bajku a musím povedať, že naše prvé dojmy sú viac ako pozitívne.

Ako sa nosí
TUJA - funkčné dámske tričko s dlhým rukávom a termo spodky VALGA /pánsky ekvivalent ORGE a TURI/, obe v modernom, čierno-fialovom, respektíve pánskom čierno-modrom, dizajne a spracovaní, som nosila počas kratších výletov i celodenných túr. Páči sa mi, že majú minimum švov, čo eliminuje zbytočné podráždenie kože aj pri celodennom nosení.
Tričko sa veľmi dobre nosí, je mäkučké a príjemné na telo. Pri celodennej turistike som ani nevedela, že ho mám na sebe. Spodky sú tak isto veľmi príjemné, nikde neťahajú, nevyhŕňajú sa, sed je dostatočne vysoký, aby hrial aj citlivé partie na krížoch. 
Na stránke výrobcu je uvedené, že toto prádlo priľne k vášmu telu ako druhá koža a musím s tým len súhlasiť.

Niečo málo o materiáloch
Tričko tvorí kombinácia polypropylénu, polyamidu, ktorý dodáva materiálu väčšiu pevnosť a odolnosť pri mechanickom namáhaní a elastanu, ktorý zasa dodáva výrobku pružnosť a pomáha udržať jeho tvar. Polypropylénové vlákno je ľahké, má vynikajúce termoizolačné schopnosti, odvádza pot a zanecháva pokožku suchú a bez pachov – čo ocenia všetci, ale hlavne my - dievčatá, napríklad na dlhších prechodoch hôr, kde nie je možná každodenná hygiena. Poteší, že materiál je aj zdravotne nezávadný, stálofarebný a bráni rozmnožovaniu baktérií.

Ako a kde sme testovali
3 dni v 3 pohoriach je recept na minimálne tisíc zážitkov. Veľká Fatra, Vysoké a Nízke Tatry nám ponúkli naozaj všetky druhy počasia. Na hrebeni sa striedali fázy kedy svietilo slnko a bolo dosť teplo a fázy kedy fúkal silný vietor, alebo sme dlhšie stáli a fotili. Vďaka maximálnemu odvodu vlhkosti a rýchlemu schnutiu sa eliminujú výkyvy v teplote, tričko ma nechladilo a cítila som sa v ňom príjemne.
Transport vlhkosti do ďalších vrstiev funguje výborne, okrem toho sa mi set veľmi dobre osvedčil aj do spacáku, keď sa moje prvotné obavy zo zimy počas noci nenaplnili.

Z výhody nevýhoda
To čo je všeobecne brané ako výhoda a síce - odolnosť a elasticita – považujem v prípade vrchného dielu skôr za nevýhodu. Tričko, výborne drží svoj tvar a po natiahnutí sa vráti do pôvodnej polohy. A práve to je trochu problém.
Pri aktivitách, kde musíte výrazne používať ruky, lezenie po skalách, alebo opieranie sa o turistické palice v prudkom stúpaní, má tričko tendenciu sa na rukách vyhŕňať. Alebo mám len príliš dlhé ruky :)
Jurovi, s jeho 194 cm, zasa vadí, že pánske veľkosti končia pri XL. Zvyčajne mu tričko XL sedí, ale v tomto prípade by naozaj potreboval 2XL, pretože sa mu tričko pri pohybe neustále na chrbte vyhŕňa. Zrejme by to vyriešil predĺžený zadný diel.

Na záver treba povedať, že termoprádlo „Seamless“ od Klimatexu, je naozaj výborný kus odevu, ktorý vám určite bude dlho a dobre slúžiť. Síce má svoje muchy, ale tie sú v porovnaní s výhodami takmer zanedbateľné. 

Plusy a mínusy
+ minimum švov, čo eliminuje zbytočné podráždenie kože
+ rebrová štruktúra, ktorá zabezpečuje lepšiu priľnavosť na telo
+ maximálny odvod vlhkosti a rýchle schnutie
+ výborné termoizolačné schopnosti
+ priaznivá cena

- pánske veľkosti končia pri XL
- chýba predĺžený zadný diel

Páčil sa ti článok? pošli ho do sveta

Zdieľať na Facebooku Zdieľať na Twitteri