Podporte nás

TEST: MTB kraťasy Klimatex Dorian a Deana

9.9.2015

V poslednej dobe sa čoraz viac do popredia dostáva otázka, nielen na čom jazdiť, alebo kde - ale čo si na seba pri jazdení obliecť. Firmy sa doslova predbiehajú v snahe osloviť rozrastajúcu sa komunitu bajkerov či bajkeriek. Niekto vsádza na kvalitu, niekto na dizajn. To je samozrejme výhodou nás, všetkých jazdcov, lebo si môžeme vyberať z množstva rôznych materiálov, štýlov, strihov, či farebných kombinácii - limitom je potom už iba výška bankového konta a vkus.

My sme na začiatku leta dostali možnosť testovať mtb cyklokraťasy od českej firmy Klimatex, špecializujúcej sa na výrobu funkčného oblečenia pre rôzne druhy aktivít. Konkrétne sa jednalo o dámske mtb šortky DEANA a ich pánsky ekvivalent DORIAN. A na čo sme pri testovaní prišli?

DEANA - dámske šortky na horúce letné dni

Hneď po vybalení, ma prekvapila ich dĺžka. Sú o dosť kratšie ako šortky, ktoré bežne na bajk nosím a rovnako aj materiál je o dosť tenší. Ale ako sa neskôr ukázalo, práve vďaka tomu sú ako stvorené na horúce letné dni, ktorých sme si toto leto užili neúrekom. Tenší materiál im vôbec neuberá na odolnosti - hravo a bez ujmy si poradí aj s kríkmi, či ostrými tŕňmi. Počas takmer dvojmesačného testovania som ich vôbec nešetrila a materiál vyzerá stále rovnako.

Vonkajšie šortky sú na dotyk veľmi príjemné a hoci čierna farba priťahuje slnko, materiál je dobre priedušný. Potešilo ma, že šírku pásu je možné regulovať pomocou sťahovačiek na suchý zips, prípadne využiť pútka na opasok. Okrem toho je v zadnej časti ešte naviac vsadená široká guma.

Oba modely sme dostali v nie veľmi odvážnom, klasickom čiernom vyhotovení. To má síce výhodu, že na nich až tak nevidieť špinu, a môžete ich kombinovať s rôznofarebnými vrchmi, ale na fotkách by oveľa viac vyniklo niečo farebnejšie. Jediným dizajnovým prvkom tak zostáva bočné vrecko s kontrastným ružovým zipsom.

K šortkám bola pribalená aj vnútorná cyklovložka, čo nie je u všetkých výrobcov pravidlom, takže to poteší. Tá má pružný pás do gumy, antibakteriálnu stielku z Coolmax® materiálu, plus na nohách silikónovú gumu zabraňujúcu ich vyhrňovaniu. Práve táto silikónová guma mi najviac vadila – bola príliš úzka a k M-kovej veľkosti šortiek, by my skôr vyhovovala L-ková veľkosť cyklovložky.

DORIAN – pánske šortky, čo buď milujete, alebo...

Nie som veľmi na módne výstrelky a od cyklooblečenia očakávam v prvom rade funkčnosť a pohodlie, držiac sa hesla - najlepšie je také oblečenie, o ktorom ani neviem, že ho mám na sebe.

Preto som bol po rokoch používania výhradne jedinej značky cyklokraťasov veľmi zvedavý na tie, od Klimatexu. S čiernou farbou som spokojný, inú by som asi ani nechcel, tenký materiál ma ale podobne ako Dašu prekvapil. „Veď toto nemôže vydržať“, odpisujem ho kvôli hrúbke hneď na začiatku a predpovedám mu minimálnu životnosť. Čuduj sa svete, on aj po niekoľkých pádoch, či divokej jazde kosodrevinou drží a vyzerá neporušený. Je pravdou, že je naozaj vhodný skôr na leto, na jeseň a jar zostanú kraťasy ležať v skrini, ale to vôbec nevadí.

A čo funkčnosť? Práve tá je diskutabilná. Možno je to len o zvyku, ale ja som si ani za dva mesiace nezvykol na to, že kraťasy nemajú klasické vrecká. Tie na stehnách mi jednoducho nesadli. Síce sú dosť veľké, ale umiestnenie mi vyslovene vadí. Aspoň 100x som siahol „akože“ do vačku a na obvyklom mieste nič nenašiel :)

Ďalšou vecou je „obrý“ reflexný nápis KLIMATEX na zadku. Reklama je ok, ale mala by byť decentná a vkusná a toto je trochu za mojimi hranicami. Podľa komentárov na webe výrobcu ale nie som sám, kto to takto vníma. Je to veľká škoda, lebo zohnať cyklošortky s odnímateľnou vložkou za rozumné peniaze, je naozaj veľké lákadlo. Obzvlášť ak sa jedná o takpovediac „domáci“ produkt, nie fake z eBayu. Takto je to o kompromisoch. Škoda...

Plusy a mínusy

Napriek tomu hodnotíme oba modely pozitívne, veď za pomerne priaznivú, akciovú cenu, získate produkt, ktorý môže byť vašim spoločníkom počas celého leta. Vieme si totiž predstaviť ich využitie okrem mtb, aj na ďalšie voľnočasové aktivity, ako je cestovanie či turistika.

+ jeden set tvoria dve samostatne nositeľné časti – vonkajšie a vnútorné šortky

+ ľahký a priedušný materiál - ideálne na teplé, letné mesiace

+ využitie pri rôznych outdoor aktivitách

- využitie primárne iba v teplých mesiacoh

- úzka silikónová guma na cyklovložke dámskeho modelu

- absencia klasických vreciek na pánskom modeli

- gigantický nápis na zadku pánskeho modelu

--

viac info na stránkach výrobcu www.klimatex.eu

Páčil sa ti článok? pošli ho do sveta

Zdieľať na Facebooku Zdieľať na Twitteri