Podporte nás

TEST: CAT S30 – kamarát (aj) do dažďa

19.7.2016

Keď môj starší smartfón začal pomaly ale isto odchádzať do večných lovíšť, veľký Manitou vyslyšal moje prosby a jedného dňa mi pristála na stole žltá krabica - s úplne novým CAT S30. 

Hneď na prvý pohľad je zrejmé, že smartfón plne korešponduje s filozofiou firmy Caterpillar a tak nikoho neprekvapí jeho zaradenie do kategórie „ťažká váha“. CAT S30 prvotne cieli na sortu užívateľov, ktorí hľadajú super odolný telefón. Tomu bolo podriadené úplne všetko. 

Rozmery sú tak logicky vyššie než u klasického smartfónu, konkrétne 141,9 x 72,74 x 13,25 mm, čo mne osobne vôbec nevadí, práve naopak. Telefón mi dokonale sadne do ruky a čo je pre mňa najdôležitejšie, veľmi dobre sa ovláda aj v rukaviciach. Jediný problém spojený s rozmermi nastáva, keď som si chcel telefón tradične vopchať do bočného vrecka na batohu. Zo všetkých batohov, ktoré mám doma a nosím na bajk, sa zmestil iba do jediného.

Tento malý tučko, s hmotnosťou 181g, má pogumovanú celú zadnú stranu a tiež bočnice. Rohy, ktoré sú najviac náchylné na poškodenie, sú ešte vystužené, aby sa pri páde minimalizovalo riziko ich poškodenia. Čelnú stranu naviac chráni odolné sklo Gorilla Glass. Jednoducho, ideálny stroj do nepohody, ktorý dokáže pracovať i tam, kde už konkurencii dávno dochádza dych.

Do najnáročnejších podmienok

Pri našich výjazdoch sme telefón vôbec nešetrili. Nebol k tomu ani dôvod, veď CAT S30 je určený do tých najtvrdších podmienok, čo dosvedčujú armádne testy a certifikáty. Vďaka nim garantuje výrobca prežitie smartfónu pri prívalových dažďoch, v prašnom prostredí, či pri pádoch z výšky okolo dvoch metrov.

Keď nás na horách zastihla nečakaná búrka a telefón som vytiahol z úplne premočeného vrecka, celkom sa mi hodilo, že konektory a sloty sú opatrené gumovými krytkami, aby sa dnu nedostal prach, voda, olej alebo mastnota...

Skvelá výdrž batérie

Jednoznačne najlepšia vec je dlhá výdrž batérie. Kapacitou 3000mAh sa nemôžu pochváliť ani niektoré základné power banky, pri letovom režime, kedy sme využívali len GPS a aplikáciu Locus, nám batéria v pohode vydržala 18 dní!!! A určite by ešte nejaký ten deň potiahla. Pri víkendových potulkách a aktívnom využívaní telefónu /signál, internet, WhatsApp, hudba cez Spotify atď/ batéria klesla na polovicu.

Podľa výrobcu sa smartfón dokáže v pohotovostnom režime obísť bez elektrickej zástrčky až 39 dní!

Jednoduché ovládanie a dobre čitateľný displej

Pozitívne hodnotím aj všetky ovládacie prvky. V dolnej časti sa nachádza trojica hlavných tlačidiel, na pravej strane sú potom tlačidlá hlasitosti a na ľavej power a programovateľné tlačidlo výraznej žltej farby. Jeho výhodou je možnosť spúšťania niektorej z vybraných aplikácií /napr. flashlight/ a to aj pri zamknutom displeji.

Keď už hovoríme o displeji, ten má uhlopriečku 4,5”, čo zodpovedá ploche 56 x 99 mm, s rozlíšením 480 x 854 px. Pri nastavení jasu na maximálnu hodnotu je dobre čitateľný aj na ostrom slnku, takže sa s ním dobre pracuje i v lete na horách. Ako som už spomínal veľmi dobre sa ovláda v rukaviciach či s mokrými rukami.

Čo sa týka výkonu, v útrobách smartfónu tlčie základný 4jadrový procesor Qualcomm Snapdragon 210. K dispozícii je 1 GB operačnej pamäte a 8 GB úložného priestoru, ktorý je možné zväčšiť prostredníctvom pamäťových microSD kariet

Praktické funkcie pre bajkera

Vďaka kombinácii prijímania signálu družíc systému GPS a GLONASS je možné získať pomerne presné údaje o polohe a nadmorskej výške. Čím dlhšie sme boli na družice napojení, tým boli údaje presnejšie. Platí to hlavne pre nadmorskú výšku. Pri našich cestách, aj do odľahlejších oblastí, som sa na GPS mohol vždy spoľahnúť a nemal som nijaký problém.

Telefón ponúka 5 Mpx fotoaparát vzadu a 2 Mpx vpredu, ale fotky svojou kvalitou moc nepresvedčia. To nevadí, veď CAT S30 sa ani netvári ako najvýkonnejší telefón na svete a ani sa nesnaží nalákať na čo najtenšiu konštrukciu, alebo špičkovú optiku. Je to skrátka robustný pracant, ideálny na hory a cesty do neznáma a určite si zaslúži aj tvoju pozornosť. Za mňa veľká spokojnosť...

Páčilo sa nám:

+ vysoká odolnosť 

+ dlhá výdrž batérie

+ rýchlosť GPS lokácie

Dalo by sa zlepšiť

- fotoaparát

Páčil sa ti článok? pošli ho do sveta

Zdieľať na Facebooku Zdieľať na Twitteri