Podporte nás

TEST: Alpine Pro Tiv – všestranná bunda proti vetru a dažďu

27.7.2016

Leto. Čas únikov mimo civilizáciu. Pri večernom ohni zabúdame na starosti bežných dní a intenzívne hľadáme nové a nové zážitky. Jediné, čomu sa darí ako tak narúšať našu dobrú náladu, je počasie. Tento rok počasiu obzvlášť vyhráva, dva dni po sebe nie sú rovnaké a čo je najhoršie, búrky často prichádzajú aj doobeda a teda už nestačí vyraziť skoro ráno. Ale ako sa hovorí - neexistuje zlé počasie len zle pripravený bajker / turista.

Preto už dlhšiu dobu vozíme pri každom výjazde nepremokavú bundu, konkrétne TIV od Alpine Pro, respektíve jej dámsku variantu TIVA. A toto sú naše skúsenosti z jej testovania.

 Začalo to nenápadne. Na hlavy nám svietilo slnko, vzduch voňal ako len v lete vie a zrazu bum! Niekde v diaľke zahrmelo. Z čoho? Z čoho chce pršať? Nikde ani mráčik, len nad obzorom pláva riedka oblačnosť. Stúpame ďalej. 15, 20 minút. Medzitým sa zotmelo. Obklopilo nás ticho a to nikdy neveští nič dobré. Pozerám do navigácie, na Titov Vrv /2748 m n.m./ je ešte 200 výškových, to musíme dať. Na vrchole je vraj kamenná stavba, zalezeme a počkáme... 

Už po pár výjazdoch bolo jasné, že sa bunda stane obľúbeným spoločníkom pri všetkých našich outdoor aktivitách. Prevedenie, funkčnosť, použité materiály a strih ju predurčujú nielen na bajk, ale všade tam, kde sa hodí ľahká a účinná ochrana proti vetru a dažďu.

Ideálny spoločník na hory

Bunda je vyrobená z ľahkého, vodoodpudivého a vetruodolného nylónu a farbu si vyberie fakt každý. Okrem čiernej je k dispozícii kobaltová modrá, tyrkysová, červená, žltá alebo fialová, všetky s kontrastným zipsom. Kapucňa, rukávy i spodná časť sú lemované gumou – ale myslím, že spodok bundy mohol byť riešený radšej na sťahovanie, nakoľko bunda má tendenciu sa v zadnej časti vyhŕňať.

Inak sedí dobre, nikde neťahá a ľahko sa prispôsobí pohybu. Dve praktické vrecká v prednej časti sú na zips, dostatočne veľké na telefón, tyčinku či okuliare. Najväčšou prednosťou bundy je nízka váha, tých 250g na sebe a ani v batohu takmer necítiť. Po zbalení sa znej stane malý balíček, takže v lete má u mňa v batohu, spolu s vodou a tyčinkou, privilegované miesto.

 Šar Planina, divoké balkánske pohorie, nachádzajúce sa na trojmedzí Albánska, Macedónska a Kosova, na nás vystrkuje svoje drápy. Hmla zaliala všetko okolo nás a my ako slepci stúpame po skalnatom chodníku priamo do jej gágora. Mrholí, vyťahujeme bundy... 

Ochrana proti vetru i dažďu

Čo sa týka vodeodolnosti, bunda je prioritne označená ako vodoodpudivá a nie nepremokavá! Vodný stĺpec 2000 mm v kombinácií s podlepenými švami, si hravo poradia s krátkou búrkou ale aj vytrvalým miernym dažďom.

 Aj tebe je také brutálne teplo? Mne neskutočné, sa asi uvarím. Rozopínam zips a zvoľňujem tempo. Kvapky bubnujú, kontrolujem pozíciu. Po koľký raz už? Ešte 50, 40, 30 metrov...sme hore. Hurá! Hurá??? Bum, plesk, bác! Kamenná stavba na samom vrchole, my v nej a blesky nad hlavami nie sú dobrá kombinácia. Chrániče, rukavice, zatlačím sedlo a už letíme dole. Bez fotky? Bez fotky. Tak to teda pŕrr. Púšťam brzdy, rozostup medzi mnou a Dašou sa rýchlo zväčšuje. Vyťahujem foták - cvak, čas je chytený vo fotke. 

Pri letnej búrke mi v bunde bolo teplo aj v krátkom tričku, všetka vlhkosť sa kondenzovala z vnútornej strany bundy, čo na pohodlí nepridávalo. Nepomohla tomu ani výrobcom udávaná priedušnosť 2000 g/m2/24h, ani odvetrávanie v hornej časti chrbtového dielu. Holt, to je údel „pršiplášťu.“

Stačí sa na to ale pozrieť z opačného konca a z nevýhody sa v momente stáva výhoda. Bunda veľmi dobre drží teplo a spoľahlivo ochráni pred silným vetrom – čo sa hodilo, keď sme prespávali na horách iba v spacáku.

Čo povedať na záver? Keby mala bunda v spodnej časti sťahovanie na šnúrku, mohol by som bez výčitkov prehlásiť, že som našiel skoro dokonalosť. Takto je tam zasa nejaké ALE. Našťastie to „ale“ nie je také dramatické a bundy boli naším verným spoločníkom aj pri, takmer trojtýždňovom, balkánskom tripe, kde ich preveril dážď, vietor či spanie pod hviezdami. Bundy sú ľahké a navyše aj celkom dobre vyzerajú a myslím, že pri momentálnej akciovej cene okolo 35 €, nie je nad čím dlho váhať. Za tie prachy lepšiu určite nezoženiete!!!

Kompletnú ponuku značky Alpine Pro hľadaj na ich WEBe alebo FACEBOOKu.

Páčilo sa nám

+ atraktívny dizajn

+ voľnosť pohybu

+ univerzálnosť a všestrannosť

+ skvelá akciová cena

Dalo by sa zlepšiť

- sťahovanie na šnúrku v spodnej časti

- odvetrávanie a priedušnosť

Páčil sa ti článok? pošli ho do sveta

Zdieľať na Facebooku Zdieľať na Twitteri