Podporte nás

Laskomerské singletraily - lokalita s veľkým potenciálom

Slovensko Slovensko
Naše hodnotenie 6/10
25.9.2016

Do Banskej veru často nechodíme. Vždy zostaneme prikovaní na holiach Veľkej Fatry, alebo hrebeni Nízkych Tatier. Pochvalné recenzie a jedno štvorminútové video ale túto zásadu zmenilo.

Stavbu „Laskomerských singletrailov“ som so záujmom sledoval už dlho pred oficiálnym otvorením. Pravidlo, že všetky novo-vznikajúce lokality si zoberú za vzor Rychleby, bolo naplnené do bodky. Smutnou pravdou ale zostáva, že len málo z nich svojmu vzoru dosiahne ledva na päty. Preto som bol veľmi zvedavý, ako sa s týmto popasovali v meste, ktoré vo mne od detstva evokuje SNP a partizánov.

Ešte pred samotnou návštevou sa ku mne dostala informácia, že na otváračke si „dobre“ zajazdil aj bystrický viceprimátor. Pána nepoznám ale bez urážky - koho by nepobavila predstava papaláša typu Fi.ko, ako v obtiahnutom drese brúsi traily :)

Väčšina z toho, na čom nám skutočne záleží, nie je tvorená tým, čo máme, ale tým, z čoho máme radosť. Preto verní svojim ideálom, prichádzame do Laskomerskej doliny deň vopred. Kempujeme na okraji lesa, západ slnka krvou podliaty reže oblohu, ovečky cengajú zvoncami, počujeme trávu rásť. A keď sa zotmelo, borovicový les sa rozozvučal hlasom kráľa hôr.

Jelenia ruja je vzrušujúci zážitok. Dlho do noci sedíme pri stane a načúvame tomu fascinujúcemu koncertu.

Raňajky v tráve a hurá na traily... 

Prvé mínusko nás čaká už po vystúpení z auta. Parkovisko nad nemocnicou, ako najlepší východiskový bod, odporúča aj web projektu - ale značenie kadiaľ k trailom hľadáme márne. Klasický problém, ktorý trápi celé Slovensko je takmer pravidlom /nielen pri trailoch/ a pritom by stačila jednoduchá ceduľka so šípkou.

 Realizácia Laskomerských singletrailov bola zahájená v októbri 2014. V tomto momente máme na tričku štyri traily, no a na piatom pracujeme. Všetky traily, až na malé výnimky/úseky, majú základ v starých lesníckych chodníkoch, ktoré tu roky existovali, ale postupne upadli do zabudnutia. No a my ich teraz pretvárame a snažíme sa im prinavrátiť život. 

K altánku s informačnou ceduľou sú to od parkoviska štyri kilometre. Štyri kilometre stúpania a ďalšie pokračuje na najvyšší bod – Ravasky. Ale už po prvom traily. Výstupový trail „Koreňovka“ je pozvoľný, na ľavo sa z letného oparu vynára vysielač na Krížnej, drevené lávky potešia, menej už záver, ktorý je poriadne ostrý ale našťastie nie dlhý.

Nasadiť chrániče a pome otlačiť dezén do ďalšieho trailu. „Ravasky“ je zatiaľ ponechaný v naturálnom štýle bez umelých prekážok. Pozvoľne klesá a práši. Poriadne práši! Meria dva kiláky a finálne dokončenie ho ešte len čaká, takže zatiaľ zostane bez hodnotenia...

Sme späť pri altánku a dávame „Dlhý“ trail, ktorý je najdlhší zo všetkých, ale meno nedostal pre svoju dĺžku. Až malý pomníček objasní túto záhadu.

 Na začiatku bolo veľa nadšenia i veľa ľudí ktorí neverili, že sa to podarí. Teraz po čase, je tu mnoho kladných reakcií a pochvaly, že sa tu také niečo buduje a rozširujú sa možnosti jazdenia v okolí BB aj o legálne trate. 

Niektoré pasáže Dlhého sú naozaj skvelé - malé skoky, korene, klopenky - ale flow totálne zabíjajú stúpania. Väčšinou majú iba pár desiatok metrov, no spoľahlivo dokážu „skaziť“ dobrý pocit :(

Zasa pri Roosveltke, zasa štyri kiláky do kopca. Teplomer atakuje tridsiatku, stretávame už tretieho bajkera so zvončekom proti medveďom a aj chalana, ktorý si na Laskomerskom, poslednom traily z dnešného menu, zlomil sánku. Narazil do stromu a 1/2 roka na kašičkách a jogurtoch mu stačilo. Dnes už to nehrotí a nosí integrálu.

Laskomerský je jediný „čierny“ trail v lokalite a keby som vedel aký bude, kľudne by som oželel tie predchádzajúce. Bez srandy.

Žiadna vrstevnica, čo sa vlní po úbočiach – ale čistokrvný „dolekop“ trail s mocným flow!

Záverečná pasáž plná klopeniek a switchbackov musí potešiť každého pravoverného a nemôžem nevysloviť želanie – aby sa ďalšie plány niesli práve v tomto duchu.

 Piaty trail je už rozpracovaný. Následne sú v pláne ešte ďalšie dva. Medzi tým nejaké dolaďovačky na existujúcich trailoch a hlavným cieľom pre budúci rok je vybudovať základňu s pumptrackom. Takže plánov je dosť a dúfame, že sa nájde aj dostatok rúk, ktoré nám ich pomôžu realizovať. Mnohí si totiž neuvedomujú, že sa to samo nevybuduje, ale je treba priložiť ruku k dielu, pretože tento projekt je budovaný bikermi a nie profesionálnou firmou,- dodáva Pali Krnáč, predseda Kolesom o.z., ktoré to všetko spískalo. 

Banská Bystrica má vďaka polohe medzi Veľkou Fatrou a Nízkymi Tatrami neskutočný mtb potenciál a "Laskomerské" to len dokazujú. Aktuálne dokončené traily ulahodia skôr „šlapavejšie“ zameraným bajkerom, ale ani gravity nadšenci neodídu s dlhým nosom. Podobné projekty sa na Slovensku dajú spočítať na prstoch jednej ruky. No dobre, pri troche dobrej vôle ich bude viac. Ale stále je to málo. Hrozne málo.

Našťastie, ľady sa hýbu, tlak je zo dňa na deň väčší a pokrok zadržať nemožno. Kompetentní začínajú chápať - veď právo na šport je v záujme všetkých. Pretože inak, ako návštevou prírody nedokáže človek pochopiť jej zmysel. Iba ak ju spozná, dokáže ju aj intenzívne chrániť!!! Takže lopaty do rúk a priložte ruku k dielu. Alebo aspoň pošlite chalanom nejakú "korunu", veď to robia pre nás všetkých...  

Páčil sa ti článok? pošli ho do sveta

Zdieľať na Facebooku Zdieľať na Twitteri
Zona Zero - pyrenejský klenot Zona Zero - pyrenejský klenot

Zona Zero - pyrenejský klenot

Courmayeur - ako chutia traily na talianskej strane Mont Blancu? Courmayeur - ako chutia traily na talianskej strane Mont Blancu?

Courmayeur - ako chutia traily na talianskej strane Mont Blancu?

Aosta - Nirvana pod najvyššími horami Európy Aosta - Nirvana pod najvyššími horami Európy

Aosta - Nirvana pod najvyššími horami Európy