Podporte nás

Davos - sprievodca MTB Švajčiarskom

Švajčiarsko Švajčiarsko
Naše hodnotenie 9/10
4.6.2018

Alpy sú Alpy, nepotrebujú žiadne dlhé predstavovanie, a predsa nikdy nesklamú. Je to väčšinou rana na istotu. Je skvelé, že švajčiarske zákony nenadržujú peším a bikeri majú prístup na drvivú väčšinu chodníkov ležiacich aj vysoko v horách...

Zatiaľ čo iné naše výlety sú vyložene o hľadaní trailov a prístupu k nim, tu si stačilo len vybrať. Nezvyčajný luxus. My sme si namiešali kokteil známych a osvedčených bajkerských lahôdok, doplnených o menej preferované lokality. Davos, Svätý Móric, Flims, Verbier, Crans Montana a Saint-Luc - čiže Graubünden proti Valais, menší mtb súboj švajčiarskych kantónov.

Hornaté terény na juhovýchode Švajčiarska ukrývajú jednu z najlepších singletrailových oblastí v Európe, Davos - Klosters, ktorú ostrieľaným bajkerom netreba nijako zvlášť predstavovať.

Na rozohriatie po dlhej ceste sme si vybrali ospevovaný Alps Epic trail, trasu medzi Jakobshornom a Filisurom, ktorá je najdlhším švajčiarskym singletrailom a jediným s označením IMBA Epic Trail! To neznie vôbec zle, nie, ale v realite je to skôr XC, hlavne druhá polovica už bola nudnejšia a viac šlapavá, teda presne taká, akú sme po dvanástich hodinách v aute nechceli ani cítit.

Keď o tom potom večer pri pive rozprávam chalanom zo Slovenska, ktorých sme stretli v kempe, len krútia hlavou. Majú pred sebou posledný deň, my za sebou prvý, čo je pekná príležitosť k výmene dojmov. A vôbec, Rinnerhorn camping je zrejme miesto s najväčším výskytom Čechov, Slovákov a Poliakov vo Švajčiarsku. Chýba vám niečo na bicykel? Potrebujete pomôcť so servisom? Stačí sa opýtať u prvého stanu, fakt je veľká šanca, že vám budú rozumieť...

Pre každého, kto sa v regióne ubytuje, sú všetky horské železnice, lanovky aj miestne Postbus v lete zadarmo. Je jedno, či budete v hoteli, v mládežníckej ubytovni, alebo v kempe ako my /Rinnerhorn camping/, vždy dostanete Davos Klosters CardStačí dokúpiť lístok pre bicykel /10€ na deň/, pozor však na to, že váš bicykel si jazdu zadarmo vo vlaku ani s týmto lístkom neužije.

100K Bahnen tour

Ráno nás slnko vyháňa fakt skoro. Asi vie, že sa chystáme na novú, sto kilometrov dlhú 100K Bahnen tour, ktorá je oproti legendárnemu originálu ešte o 20 km dlhšia. Jazdí sa len od roku 2017 a je to poriadna výzva! Skvelé jazdenie, priam epické, ale aj unavujúce. Deväť jedinečných trailov, logicky prepojených do jednej mega trasy.

Prejsť ich za jediný deň chce železnú kondičku, ale aj dobrú logistiku. Na webe nájdete presný časový harmonogram lanoviek, ktoré musíte stihnúť, ak chcete pomýšľať na úspech. My sme to išli kvôli foteniu dni dva. Odmenou nám boli všetky miestne hajlajty a ver tomu, že po 8 600 výškových metroch smerom nadol, sa nám o trailoch aj snívalo. Ale boli to len tie najkrajšie sny!

Gotchna freeride trail

Po troch dňoch jazdenia smerujeme z Davosu vlakom do Klostersu. Nechápem prečo veľa miestnych radšej celý deň hobluje umelý Gotchna freeride trail, keď tu majú oveľa lepšie prírodné skvosty. Jasné, "north shore" je veľkým lákadlom, ale jazdiť ho do zblbnutia?

Napríklad trail s názvom "Chalbersäss" patril k tomu najlepšiemu, čo sme vo Švajčiarsku išli. Kombinácia kameňov a koreňov musí potešiť srdce každého enduristu, ale ako sa hovorí - sto ľudí, sto chutí.

Alebo "Schwarzseealp", keď si odmyslím dážď a teplotu okolo troch stupňov, bolo to super. Aj preto, že to bol nadlho posledný daždivý deň. Trail sa strácal v prítmí lesa zahaleného do hustej hmly, z ktorej sa vynárali len driemajúce stromy. Na tie klzké kamene budeme ešte dlho po nociach spomínať, až sa budeme prevaľovať v spacáku a hľadať pozíciu, ktorá netlačí a nebolí.

Páčil sa ti článok? pošli ho do sveta

Zdieľať na Facebooku Zdieľať na Twitteri
Zona Zero - pyrenejský klenot Zona Zero - pyrenejský klenot

Zona Zero - pyrenejský klenot

Courmayeur - ako chutia traily na talianskej strane Mont Blancu? Courmayeur - ako chutia traily na talianskej strane Mont Blancu?

Courmayeur - ako chutia traily na talianskej strane Mont Blancu?

Aosta - Nirvana pod najvyššími horami Európy Aosta - Nirvana pod najvyššími horami Európy

Aosta - Nirvana pod najvyššími horami Európy