Podporte nás

Flims - sprievodca MTB Švajčiarskom

Švajčiarsko Švajčiarsko
Naše hodnotenie 7/10
18.6.2018

O trojlístku stredísk - Flims, Laax a Falera sme počuli dosť na to, aby sme ich zaradili do zoznamu stredísk, ktoré musíme vo Švajci navštíviť. Okrem iného je to tréningové ihrisko olympijskeho víťaza Nina Schurtera...

Takže po DAVOSe a ST.MORITZi /fotky z predchádzajúcich stredík si pozrieš po klinutí na názov/ smerujeme do tretej lokality - do FLIMSU

Lanovky len do 20.8.

Hneď na úvod nás trocha zaskočili vypnuté lanovky, ktoré po 20. auguste jazdia len cez víkendy, ale nakoniec som to s vedúcim ukecal na pár jázd zadarmo. Kokos, najskôr nechcel, pravidlá sú pravidlá, ale zafungovala zmienka, že robíme report pre české Velo. Fakt, bez srandy. Velo asi nepoznali, ale slovo "žurnalist" má čarovné účinky.

"Tu sa to štartuje a tu sa otvárajú dvere. Hlavne nepridávaj a nič iné nechytaj". A tak som prvýkrát v živote, ale nie naposledy, riadil lanovku!!!

Od hornej stanice Crap Sogn Gion sme celkom nedočkavo zamierili na výkvet tunajšieho jazdenia - Never End trail - čistokrvný freeride s klopenkami až do zbláznenia. V hornej časti rýchla kamenistá trať s grandióznou horskou kulisou bola ešte v pohode, ale potom sme vošli do hliny a jedna vybrždená roleta striedala druhú. Koniec sezóny, nie je sa čo čudovať.

Sú strediská, kde nemusíte takmer vôbec šliapnuť do pedálov a vozíte sa len od lanovky k lanovke, ale Flims medzi ne rozhodne nepatrí. Tu si pre tie najlepšie pecky musíte jednoducho dôjsť. Je koniec augusta, slniečko poriadne hreje, takže netrvá dlho a po tvári nám stekajú kropaje potu.

Od stanice lanovky Crap Sogn Gion stúpame tento raz k trailu Crest La Siala - parádna enduro záležitosť v podobe upravenej prírodnej cestičky plnej kameňov, ostrých zákrut a hlavne zábavy. Takmer všetky traily smerujúce z hôr pokračujú do údolia po Runca traily, jednom z najdlhších flow trailov Európy. Jeho druhá časť, svojimi northshore prvkami pripomína davoskú "Gotchna freeride trail". Lenže tu sú tie lávky dopracované k dokonalosti! Čím viac pustíš brdzy, tým je trail zábavnejší...

Na posledný dnešný výjazd sme si nechali Crap Masegn - skvelý all mountain v odľahlej časti hôr. Keď sa v polovici konečnej preklopí len do zjazdu, začnete za tú predchádzajúcu drinu zbierať ovocie. Záver dňa tradične obstará Runca trail, ktorý je s každým ďalším zvezením zábavnejší.

Voľné kempovanie vs. kempy

Voľné kempovanie sa vo Švajčiarsku väčšinou neodporúča, ale mimo hlavnej sezóny je to o niečo jednoduchšie. Stačí sa zaviesť kúsok za dedinu a nájsť miesto kde vás nikto neuvidí. Dávajte fakt dobrý pozor, aby vás nikto nevidel, lebo my sme zažili - našťastie nie na vlastnej koži - že pre dvoch kemperov prišla policajná hliadka, lebo sa usalašili na súkromnom pozemku. Majitel sa s tým moc nesral, zavolal policajtov a hotovo. Odvtedy sme si 2x rozmysleli kde sa zložíme. Tu, vo Flimse sme napr. využili slepé rameno príjazdovej cesty k zjazdovke. Trocha dole kopcom, ale svätý pokoj.

 Vďaka južnej orientácii sa bajková sezóna v nižších polohách Flimsu začína už koncom mája - a cez víkendy fungujú aj lanovky. Posledný sneh sa topí koncom júna a do 21. októbra sú lanovky otvorené denne. Celodenný lístok stojí asi 38 €.

Ráno sme sa vybrali na opačnú stranu, kde vozí lanovka Alp Naraus. Najskôr stúpame serpentínami a cez skalnú kulisu sa presúvame do minulosti - pred našimi očami sa vynára tektonická aréna Sardona, ktorá jedinečne dokumentuje formovanie Álp. Dedičstvo UNESCO a veselo sa tu pasú kravy, preháňajú bajkeri a turisti. U nás by to ochranári najskôr zakonzervovali a nepustili tam ani živú dušu.

Dosť bolo snívania, pred nami je úzky prírodný trail Nagens - Plaun zakrútený medzi kosodrevinou. Toto máme fakt radi, technické veci, ktoré ťa držia stále v strehu. A tak zatiaľ, čo sa vrcholky hôr halia do mrakov, krútime si to s Dašenou dole do Flimsu...

Páčil sa ti článok? pošli ho do sveta

Zdieľať na Facebooku Zdieľať na Twitteri
Zona Zero - pyrenejský klenot Zona Zero - pyrenejský klenot

Zona Zero - pyrenejský klenot

Courmayeur - ako chutia traily na talianskej strane Mont Blancu? Courmayeur - ako chutia traily na talianskej strane Mont Blancu?

Courmayeur - ako chutia traily na talianskej strane Mont Blancu?

Aosta - Nirvana pod najvyššími horami Európy Aosta - Nirvana pod najvyššími horami Európy

Aosta - Nirvana pod najvyššími horami Európy