Podporte nás

Turzov flow trail v Bojniciach je otvorený. Ok a čo ďalej?

Slovensko Slovensko
6.7.2018

Slávnostné otvorenie Turzovho flow trailu v Bojniciach, ktoré sa uskutočnilo vo štvrtok 5. júla 2018 a bolo skvelou oslavou horskej cyklistiky naprieč vekovými kategóriami, sprevádzali aj tienisté stránky. O tom, čo všetko treba podstúpiť pre legálny trail, ako sa plány môžu skomplikovať a čo do budúcnosti, nám v krátkosti popísal vedúci OZ Hornonitrianske stopy - Dominik "Preceda" Gramantik. 

Vráťme sa nachvíľu späť v čase. Viac ráz sme vás informovali, že bajkeri z hornonitrianskych stôp zháňajú podporu na výstavbu flow trailu v atraktívnej lokalite bojnických kúpeľov. Les jedného majiteľa, predseda kraja naklonený cyklistike. Zdanie ideálne, realita - slovenská...

 Vybavovanie povelení išlo relatívne rýchlo, horšie to bolo s financiami. Z kraja sme získali 2200 € z participatívneho rozpočtu, kde náš projekt musel zvíťaziť najvyším počtom hlasov. Priama podpora projektu od kraja, ale ani od mesta Bojnice, napriek žiadostiam, neprišla.  

Chalani nevešajú hlavy a veria, že sa to zlepší. Aj keď......medzi Púchovom a Nimnicou, tiež v Trenčianskom kraji, sa aktuálne stavia štvor kilometrová asfaltová cyklotrasa, s cenou asi 690 500 € za 1 kilometer !!! Len pre porovnanie, kilometer Turzovho flow trailu stál cca 15 000 €. Samozrejme, že kraj potom takéto projekty nemá z čoho podporiť a musia to zatiahnuť sponzori zo súkromných sektorov + ľudia cez crowdfunding kampane.

 Najväčší problém je povedomie, ktoré je doslova mizerné, kompetentní vôbec nechápu, čo vlastne chceme robiť. Takže peniaze sa zháňajú naozaj tažko.  

Namiesto 2 km iba 700 metrov

Do budúcna sa plánuje druhá fáza výstavby, lebo momentálne je, oproti plánovaným 2 kilometrom hotových zhruba 700 metrov. Trail kompletne natrasovala firma BikeIng, za ktorou stojí Roman Kaločay. Jeho prácu môžete poznať napr. z bikeparku v Kálnici, alebo rôznych pumptrackov po celom Slovensku.

  Aj pre Romana to bola prvá stavba podobného typu, ale berieme ho ako profíka, takže sme to nechali na neho a moc sa do trasovania nemiešali. Tak či tak sme tam odmakali kopec hodín, pomohli s technikou, s materiálom, minuli na stavbu celé dovolenky. No spokojní úplne nie sme. Jednak sme čakali, že výstavba pôjde rýchlejšie, ale hlavne sme museli znížiť štart trailu kvôli plánovanej výstavbe lanovky a bobovej dráhy v tejto lokalite. Uvidíme ako výstavba lanovky trail zasiahne a aké možnosti nám zostanú. Je ale pravdepodobné, že aj už existujúcu časť budeme musieť opravovať :( 

Trail sa plánuje dokončiť až po už spomínanej výstavbe lanovky, teda možno na jar 2019. K plánom do budúcnosti patria tiež preteky, prilákanie čo najviac bajkerov a vytvorenie celkového komfortu okolo návštevy lokality. Všetko samozrejme závisí od vyzbieraných financií.

 Ak chceš pomôcť s rozvojom Hornonitrianskych stôp, pošli chalanom ľubovoľnú čiasku na účet SK1983300000002701114616 

Keď sa chce, tak to ide. Ťažko, ale ide...

Slávnostné otvorenie nacvakal náš kamarát a výborný fotograf Vlado Králik a vy sa môžete v galérii pozrieť ako to vyzerá, keď sa zíde sedem desiatok bajkerov z celého Slovenska, aby oslávilo jednoznačnú mtb udalosť leta. Takéto traily sa u nás neotvárajú každý deň a ani každý rok. Už len treba veriť, že táto "latovička" poslúži aj ako inšpirácia pre všetkých ostatných, že to ide. Tažko, ale ide...

Páčil sa ti článok? pošli ho do sveta

Zdieľať na Facebooku Zdieľať na Twitteri
Zona Zero - pyrenejský klenot Zona Zero - pyrenejský klenot

Zona Zero - pyrenejský klenot

Courmayeur - ako chutia traily na talianskej strane Mont Blancu? Courmayeur - ako chutia traily na talianskej strane Mont Blancu?

Courmayeur - ako chutia traily na talianskej strane Mont Blancu?

Aosta - Nirvana pod najvyššími horami Európy Aosta - Nirvana pod najvyššími horami Európy

Aosta - Nirvana pod najvyššími horami Európy