Podporte nás

TIPY & TRIKY - ako ochrániť rám?

11.7.2018

Obitý bajk je nočnou morou asi každého, kto si ho kúpi na to, aby na ňom jazdil a nie ho mal vystavený vo vitrínke. Či chceš, alebo nechceš, kamene na trailoch, konáre, občas nejaký pád a je to tam...

Výrobcovia si ťažkú hlavu s ochrannými prvkami nerobia a je len málo značiek, ktoré to majú poriešené tak, že stačí bajk vytiahnuť z krabice a jazdiť. My sme si nové Whyty oblepili tradične fóliami, kde to išlo, ale už prvé kilometre na Cypre nás vyviedli z omylu - fólia proste na odletujúce kamene nestačí a je do porazenia, že aj tak kameň vždy trafí presne tam, kde fólia už nie je. 

Druhá vec je, že fólie sa po nejakom čase začnú odliepať a ani neoprénové "lepky" na všetko nestačia, tak sme hľadali ďalej, až sme narazili na pásku Scotch Rubber Mastic Tape od výrobcu 3M.

Pôvodne sa jedná o tesniacu pásku pre elektrotechniku, ale výborne sa hodí aj na ochranu kostry bicyklov. Ja som ochranu zobral pomerne extrémne a stredový stĺpik si obmotal na štýl "hokejka". 

Keď to Dašena videla tak vyhlásila - nikdy v živote - takže som jej na zadnú časť stredového stĺpiku nalepil dva prúžky pásky vedľa seba a ona si to ešte celé skrášlila nálepkou. Treba uznať, že to vyzerá o dosť lepšie, nabudúce by som použil ešte jeden pásik, aby bol stĺpik chránený aj z bočnej strany.

Samozrejmosťou je použitie aj na zadnej stavbe - pod reťazou. Moja G170tka to má od výroby vyriešené ale Dašenina T130tka nie celkom, takže toto sme aplikovali len u nej a ani nie na celú časť.

Poslednou časťou, kde si viem predstaviť využitie pásky Scotch, je spodná časť rámu. Toto sme zatiaľ neriešili, lebo Whyte ponúka Down Tube Protector - síce primárne určený pre karbonové modely, ale my sme si ich teplovzdušnou pištoľou prispôsobili. Takže ak vás už nebaví obmotávanie zadnej stavby starými dušami, alebo používanie odstrihnutých pláštov na ochranu spodnej časti rámu, môže byť Scotch Rubber Mastic Tape ideálnym riešením. My sme ju kúpili v eshope -> Ideo.sk

Páčil sa ti článok? pošli ho do sveta

Zdieľať na Facebooku Zdieľať na Twitteri