Podporte nás

Singletrails Lechnica - zjavenie na slovenskej mtb scéne

Slovensko Slovensko
Naše hodnotenie 7/10
5.8.2018

Od Kežmarku sa cesta kľukatí a akoby ani konca nemala. Čím dlhšie idete, tým sa vám zdá krajšia. Popri nej zelené lúky prechádzajú do kopcov, na ktorých sa vlnia bujné koruny stromov. A na konci, za odbočkou, ktorú je ľahké prehliadnuť, drieme dedina. Lechnica. Darmo by ste tu hľadali obchod, krčmu, či inú atrakciu. Avšak dedina žijúca "v tieni" známejšieho Červeného Kláštora predsa ponúka jedno veľké bohatstvo - singletraily. Ročne za nimi do Lechnice smerujú viac ako 3 tisícky bajkerov, hlavne zo Slovenska a Poľska, ale počuť aj češtinu a ďalšie exotické jazyky. 

Čím si dedina, tak povediac na "konci sveta" získala takúto priazeň bajkerskej komunity? Kto stojí za týmto úspechom a aké sú ďalšie plány? Nad pivom sme o tom podebatovali s Jožom Musalom, starostom Lechnice a otcom projektu "Singletrails Lechnica"

 PS: Jožove priezvisko je totožné s menom najvyššieho kopca Balkánku - Musala /2925 m n.m./, ležiaceho v bulharskom pohorí Rila. Toto pohorie sme s bajkami navštívili v roku 2016 - REPORT ČÍTAJ TU

Vráťme sa ale na začiatok celého príbehu. Možno to znie až neuveriteľne, rozprávkovo, ale je to čisto čistá pravda. 

 Nie som bajker a nikdy som ním nebol. Mal som výhodnú prácu v Čechách, ale nedokázal som si predstaviť, že by som tam zostal žiť. Môj domov je na Zamagurí, v Lechnici. Keď som v roku 2014 vyhral voľby na starostu, rozhodol som sa, že obyvateľom Lechnice ponúknem možnosť slušného živobytia. Keď to ide v susednom Červenom Kláštore, prečo by to nešlo u nás? Stačilo len vymyslieť ako :) ,- smeje sa Jožo Musala. 

 Tak som začal pátrať po možnostiach pritiahnutia cestovného ruchu a najlacnejšie mi z toho vyšli cyklotrasy - singletraily. Prvým krokom bolo spojenie sa so Slombou, konkrétne s Janom Tekeľom a potom zostávalo už jediné - presvedčiť obyvateľov, aby do toho išli so mnou. To sa podarilo a tak sme po roku vybavovania povolení mohli začali kopať prvý trail, pomenovaný podľa kopca, na ktorom je navinutý - Griftof. 

Griftof

Griftof nie je prehnane ťažký, je to trail "pre každého" - ale baví. Po dvojkilometrovom výšlape, ktorý mnohí označujú ako "najkrajší výstupový trail na Slovensku", sa prehupne do 5 kilomentrového klesania. Najviac nás bavia pasáže v lese, možno by som prijal na niektorých rovnejších miestach skok, alebo iné okorenenie, ale ok. Flow to má neskutočný a výhľady unikátne. Pieninské Tri koruny sú skvost a najkrajší pohľad na ne je práve z Lechnických lúk. 

 Inak ako s tými mini výšľapmi sa to spraviť nedalo. Alebo by to nemalo takú dĺžku  - vyvetľuje Jano Tekeľ, prečo je trail rozseknutý stúpaniami na tri časti. Stúpania nie sú dlhé, ale z 5 kilometrov dlhého trailu spravia tri kratšie.

Nevadí, stále, aj po druhej návšteve Lechnice si s Dašou myslíme, že Griftof je jedným z najlepších legálnych trailov na Slovensku!   

Budovanie trailov

Nemenej zaujímavý ako trail samotný bol aj jeho zrod. Lechnica stavila na dlhodobo nezamestaných ľudí z úradu práce a aj vďaka dotáciam ich využili pri kopaní trailov. 

 Všetko sme sa učili za pochodu, 40 - 50 ročné dámy pod mojim dohľadom ručne kopali v tridsať stupňových horúčavách otvorené časti na lúkach, len aby sa všetko stihlo. Trochu hrdlačina, ale takýmto systémom nás jeden kilometer trailu vyšiel asi na 1000 € !!! 

Špica

Druhý trail - Špica /názov je tiež odvodený z mena kopca/ je hlavne o výhľadoch, ktoré sú možno ešte krajšie ako na Griftofe.

Takmer celý trail, okrem začiatku, vedie po otvorených lúkach. V polovici je opäť kratšie stúpanie na vrchol kopca a potom už len dole. Hlinené skoky nahradili drevenné lávky, ale aj tak kravy, pasúce sa na okolitých lúkach, dávajú trailu zabrať. 

 Trail čistíme takmer každý deň, ale veď to poznáš, niekedy ráno očistíme a večer je taký istý. Majiteľom pozemkov, resp. ich užívateľom som veľmi vďačný, lebo nebyť ich súhlasu, možno by traily ani nevznikli. 


Gvizd - nový enduro trail

Hlavným dôvodom našej návštevy bolo pozvanie otestovať novo vznikajúci enduro trail - Gvizd. Takéto pozvanie nešlo odmietnuť a tak sme vyrazili. O trasovanie sa postaral, už tradične, Jano Tekeľ a celý trail by sa mal niesť v surovom duchu - takže korene, hrabanka a prudké úseky. YES! Po dokončení sa bude jednať o najkratší Lechnický trail, ale to nič, nestavá sa, aby ohúril dĺžkou či výhľadmi, ale aby lokalitu zatraktívnil aj pre striktnejších bajkerov. 

My sme trail išli po daždi a niektoré úseky s koreňmi boli výživné. Na celkové zhodnotenie to ale zatiaľ nie, takže sa do Lechnice budeme musieť vrátiť - napríklad na každoročnú akciu Lechnica MTB Tour

Plány do budúcnosti

 V tomto roku máme schválenú výstavbu ešte dvoch tratí - zjazdov v lokalite Smerdžonka, pri vleku. Vlek by sme chceli sprevádzkovať začiatkom budúceho roka, aby sme počas prázdninových víkendov bajkerom ešte viac spríjemnili návštevu Lechnice. Osobne by som veľmi rád uvítal pomoc čo i len jedného aktívneho človeka, ktorý by mi s týmto všetkým pomohol. Všetka ťarcha – počnúc plánovaním, zháňaním financií, dozorom nad pracovníkmi, cez správu FB stránky, prípravy a realizácie značenia, až po samotnú súťaž MTB TOUR, ktorá je akýmsi uzatvorením letnej sezóny – je len na mojich pleciach. V súčasnosti sa nám podarilo zabezpečiť aspoň sústredené parkovanie, aby autá neparkovali chaoticky po obci. Verím, že každým rokom sa budeme len a len zlepšovať. V plánoch je základňa, ktorá by mala mať pri sebe aj požičovňu bicyklov, či pumptrack - na oboch týchto aktivitách pracujem a verím, že o sezónu či dve, sa tieto aktivity stanú realitou. 

Priestor na zlepšenie

Po dlhom rozhovore s Jožom nemám Lechnici prakticky čo vytknúť, nakukol som do fungovania a aj problémov, s ktorými sa musia potýkať. Aj keď malý priestor na zlepšenie sa nájde vždy. Napríklad spraviť jednoduchú lavičku na vrchole stúpania Griftofu, lebo takmer 100% bajkerov sa tu zastaví. Nasadiť chrániče a vypiť hlt vody sa dá aj po stojačky, ale lavička so stojanom na odloženie bajkov by bola top.

A hlavne - zaviedol by som predaj predmetov /pásky, nálepky atď./ na podporu trailov. Keby tu každý bajker, ktorý sa ročne preženie po lechnických trailoch, nechal čo i len 1 euro, to by sa stavalo... 

Každá nová lokalita prináša očakávania. Našim najväčším snom je si zajazdiť aj na Slovensku porovnateľne, ako si zajazdíme napr. v Alpách. Nemám na mysli dĺžku trailov alebo výhľady - to nie je možné, ale kvalitu. Že to nemusí zostať len pri zbožnom želaní nás prednedávnom presvedčilo Slovinsko. Na kopcoch nápadne podobných tým našim, tam majú porobené traily o akých môžeme len snívať. Teda až na svetlé výnimky...

A Lechnica ma nakročené, aby sa takouto výnimkou stala. Viem, že to nie je ľahké, ale s entuziazmom s ktorým sa veci v Lechnici hýbu, to pôjde. Kde inde, keď už nie tu?

Páčil sa ti článok? pošli ho do sveta

Zdieľať na Facebooku Zdieľať na Twitteri
Zona Zero - pyrenejský klenot Zona Zero - pyrenejský klenot

Zona Zero - pyrenejský klenot

Courmayeur - ako chutia traily na talianskej strane Mont Blancu? Courmayeur - ako chutia traily na talianskej strane Mont Blancu?

Courmayeur - ako chutia traily na talianskej strane Mont Blancu?

Aosta - Nirvana pod najvyššími horami Európy Aosta - Nirvana pod najvyššími horami Európy

Aosta - Nirvana pod najvyššími horami Európy