Podporte nás

Vipava - slovinské Toskánsko, kde sa dá jazdiť celoročne

Slovinsko Slovinsko
Naše hodnotenie 7/10
23.12.2018

Po trailoch v SočiBikeparku Javornik sme zamierili do Vipavskej doliny, ležiacej blízko hraníc s Talianskom.

Toskánsko v Slovinsku? Áno, je to možné! Veď čo je potrebné na pestovanie hrozna? Hornaté, najlepšie vápencové územie s kvalitnou pôdou bohatou na minerály a dostatok slnečných lúčov. A kde toto majú? Jasné, vo Vipavskom údolí, veď preto sa tam aj dorábajú tie najlepšie vína v celom Slovinsku. Ak ti to ako dôvod k návšteve nestačí, tak počúvaj toto - na tamojších trailoch sa dá jazdiť celoročne!

Centrom celého údolia je mesto Ajdovščina a práve tu sa stretávame s Aljažom. Narazili sme na neho na nete, pri hľadaní informácii o jazdení a on sa ponúkol, že nás tu prevedie. Okrem iného vyrába náradie na kopanie trailov #trailbuildingtool, alebo upravuje vozíky za auto na prepravu bajkov. A neverili by ste, odkiaľ tie vozíky nakupuje - z Rimavkej Soboty! Takže pomyselný kruh sa uzatvoril, keď Slovinec v Slovinsku, shuttloval bajky dvom Slovákom na vozíku vyrobenom na Slovensku.

Traily síce nie sú extra dlhé, ale je ich tu toľko a sú tak rozstrúsené, že vývoz nám ušetrí kilometre trmácania sa údolím z jednej strany na druhú a poskytne intenzívny zážitok z jazdenia. Keď sa to skombinuje so zastávkami na fotenie, alebo jedlo, ani sme nevedeli ako nám ušiel celý deň.

Traily tu kope aj prezident

Ak by som chcel v krátkosti zhrnúť ako traily vyzerajú, všetky charakterizuje drolivý vápencový podklad a cestičky kľučkujúce tesne pomedzi ihličnaté stromy. Väčšina trailov je technicky nenáročná, ale veľmi, veľmi rýchla.

Ani ja sám nepoznám všetky traily, lebo zopár mladých chalanov neustále kope nové a nové lajny, alebo tie staršie vylepšuje vlnami a skokmi. Často staršiemu trailu nakopú novú pasáž a aj človek, ktorý tu žije a jazdí od narodenia sa sám seba pýta - kde to som?  rozpráva Aljaž pri šliapaní po známej Vipavskej vínnej ceste.

Trail na ktorý mierime bol postavený v rámci akcie "Trailbuilding days Slovenia" a pomáhal ho stavať aj slovinský prezident osobne! Ráno prišiel aj s ochrankou, vyhrnul si rukávy a priložil ruku k dielu. To proste nepochopíš - je z toho aj  VIDEO 

Ale ako sme sa dozvedeli už skôr, šport a jeho podpora hrá kľúčovú úlohu v živote Slovincov, pre ktorých je to akási národná hrdosť. A neskôr, keď sedíme na lavičke pod starým stromom s pohárom domáceho vína v ruke a užívame si výhľad na zapadajúce slnko, pripadáme si ako niekde v Toskánsku. Aj tie gurmánske špeciality majú podobné - pršut, sušené rajčiny, syr. 

Či prší, či svieti slnko, tento región má naozaj čo ponúknuť a je možné, že je to "next mountainbike paradise". A keby aj nie, po pár pohároch miestneho vína na to aj tak nebudete myslieť...

Páčil sa ti článok? pošli ho do sveta

Zdieľať na Facebooku Zdieľať na Twitteri
Zona Zero - pyrenejský klenot Zona Zero - pyrenejský klenot

Zona Zero - pyrenejský klenot

Courmayeur - ako chutia traily na talianskej strane Mont Blancu? Courmayeur - ako chutia traily na talianskej strane Mont Blancu?

Courmayeur - ako chutia traily na talianskej strane Mont Blancu?

Aosta - Nirvana pod najvyššími horami Európy Aosta - Nirvana pod najvyššími horami Európy

Aosta - Nirvana pod najvyššími horami Európy