Podporte nás

Dolomity Paganella - najdlhšia mtb sezóna v Alpách je snom každého bajkera

Taliansko Taliansko
Naše hodnotenie 7/10
16.5.2019

A teraz späť do Talianska za najkrajším dielom sveta, aspoň tak označil Dolomity alpinista Reinhold Messner. Myslím, že Trentino netreba žiadnemu bikerovi predstavovať, ale obľúbeným a vyhľadávaným Lago di Garda len prefrčíte, nás totiž čaká vodná plocha úplne iného mena, priezračné jazero Molveno, na ktorého hladine sa odrážajú skalné veže Dolomitov Brenta.

Nasledujúce dni sa niesli v duchu poznávania ohromujúcej náhornej plošiny Paganella a troch bikerských zón - Molveno, Andalo a Fai della Paganella - kde je spolu cez 400 km značených trailov.

Miestni sú obzvlášť pyšní na dva z nich - Bear trail - na ktorý nás zlákalo predovšetkým jedno číslo - a to 4000 metrov smerom dole! Opäť sa jedná o kombináciu toho najlepšieho čo tunajšie hory ponúkajú, škoda len, že výrazne väčšiu polovica z 59 kilometrov dlhej trasy strávite na zvážniciach, nie na trailoch :(

A druhou je trasa "Lake To Lake" ktorá láka na úchvatné výhľady a na technicky náročné zjazdy, ktoré vás budú baviť až do posledného metra. Po skúsenosti z predchádzajúceho dňa, sme sa ju ale rozhodli vynechať a zamerať sa na to, čo šéfkuchár pripravil v kopcoch obsluhovaných lanovkami.

3 zóny a každá iná

Taliani sú veľmi spoločenskí a najradšej sa stretávajú pri dobrom jedle - ich "mandžáre" a ruky zopnuté v geste, ako keby solili - ale smerom do neba, sú už legendárne :) Alebo o jedle aspoň hovoria. V zóne Molveno, môžete to považovať za predjedlo, boli najľahšie traily postavené minulé leto. Smerujú sem hlavne začiatočníci, čo potvrdzujú vtipné bannery - prosím nešliapte, nebrzdite, len pumpujte a užívajte si zábavu. Hlavným plusom sú potom úchvatné výhľady na jazero Molveno, zvlášť pri zapadajúcom slnku.

Obed? Vyrazte do Fai zone, najstaršej časti lokality, ktorá je súčasne aj najťažšia. Pripravte sa na čisto downhillové jazdenie s veľkými lavicami, dropmi a množstvom korenia. Pardon, koreňov. A po dobrom obede ešte dezert, oblasť Andalo so zameraním na enduro. Priamo na vrchole Cima Paganella, z ktorého sú mimochodom jedny z najlepších panoramatických výhľadov v Dolomitoch, začína niekoľko čisto prírodných trailov s onou vražednou kombináciou, ktorú máme tak radi - strmé, úzke a skalnaté.

Charlie a továreň na čokoládu

Ak ste videli film "Charlie a továreň na čokoládu", iste si spomeniete na trochu šibnutého hlavného hrdinu - čokoládmajstra Willyho Wonku. Práve po ňom nesie meno jeden z trailov a tiež bol podobne "šibnutý". Takého slimáka, ktorého tam stavitelia postavili som naposledy videl na Vianoce, keď mama piekla pizza slimáky :)

Aj tu dobre vidieť, ako sa Taliansko pomaly ale isto stáva jednou z najlepších destinácií pre horskú cyklistiku v Európe, poťažmo na svete. Niet sa čo diviť, cyklisti sú tu naozaj vítaní - všetko je veľmi dobre značené, nechýbajú bikehotely, informačné centrá, tabule, stojany s náradím, dobíjacie stanice pre e-biky a k tomu tie nádherné, slnkom zaliate štíty, pod ktorými sa vlní tyrkysovo modré jazero...

I N F O B O X

Jeden z najkrajších regiónov Talianska, Brentské Dolomity. Množstvo trailov, úchvatné výhľady, špičková infraštruktúra a najdlhšia sezóna v Alpách robia z tejto lokality sen každého bajkera.

K E D Y  V Y R A Z I Ť

Otvára sa tu veľmi skoro, 25. apríla a končí sa až začiatkom novembra. Od polovice októbra jazdí lanovka iba cez víkendy, ale aj tak sa Paganella môže chváliť najdlhšou bike sezónou v Alpách!

C E N Y

V bikeparku operuje spolu päť lanoviek. Za štyri hodiny jazdy zaplatíte 36€, celodenný lístok stojí 43 €, dvojdňový potom 79 € a za trojdňový zaplatíte 116 €. Pre držiteľov karty Ötztal Inside Summer, ktorú dostanete zadarmo, ak sa ubytujete v jednom z partnerských ubytovacích zariadení, platia zľavnené ceny na lístky na lanovku /celodenný lístok za 33 €, dvojdňový 61€.../

 

T R A I L Y

Lokalita Sölden je rozdelená na dve časti: Hin&Heä, kde operujú všetky lanovky a potom tzv. silent zónu, kde si k prírodným trailom musíte došlapať. Spolu tu nájdete 11 umelo vytvorených trailov /35 km/ s rôznou úrovňou obtiažnosti, od technicky náročných po jednoduché flow traily a 16 prírodných singletrailov v celkovej dĺžke 36 km, ktoré sú využívané nielen bajkermi, ale aj turistami. Minulý rok bol oficiálne otvorený najťažší trail v lokalite s názvom Fernar trail, technicky náročný prírodný alpský trail v dĺžke 5,5 kilometra, ktorý začína na ľadovci Tiefenbach. Na začiatok trailu vás každý utorok, sobotu a nedeľu vyvezie za poplatok 20€ shuttle.

U B Y T O V A N I E  A  V I A C  I N F O

Ako je tomu aj v iných lokalitách, aj v Söldene nájdete širokú ponuku mtb hotelov, ktoré sú špeciálne prispôsobené potrebám bajkerov. Ubytovanie sa pohybuje okolo 60 € za izbu na noc. Ubytovanie v kempe vychádza cca 40 € za stan/van + 2 osoby, v hlavne letnej sezóne o niečo málo viac. Voľné kempovanie je v celej lokalite oficiálne zakázané, ale ak sa človek chová slušne a nenápadne, na jednu noc je možné zaparkovať na viacerých miestach..

Páčil sa ti článok? pošli ho do sveta

Zdieľať na Facebooku Zdieľať na Twitteri
Zona Zero - pyrenejský klenot Zona Zero - pyrenejský klenot

Zona Zero - pyrenejský klenot

Courmayeur - ako chutia traily na talianskej strane Mont Blancu? Courmayeur - ako chutia traily na talianskej strane Mont Blancu?

Courmayeur - ako chutia traily na talianskej strane Mont Blancu?

Aosta - Nirvana pod najvyššími horami Európy Aosta - Nirvana pod najvyššími horami Európy

Aosta - Nirvana pod najvyššími horami Európy