Podporte nás

TEST: Bontrager Flatline - konkurencia pre FiveTeny?

21.6.2019

Jazdíme flaty. Je to na dlhú debatu prečo, ale máme svoje dôvody. Jedným z nich je - FLAT PEDALS WIN MEDALS. Ostré piny vs. mäkká zmes podrážok. Preto sa netreba čudovať, že sa mesiace intenzívneho užívania si radosti z jazdy, negatívne podpísali na stave našich topánok. A keď sa postupne guľôčková podrážka vybrúsila do hladka, putovali topánky na chodbu pod lavičku, vyčkávajúc na svoju občasnú šancu na lokálnych trailoch. Voľný pľac zaujali novotou voňajúce Bontrager Flatline, prioritne určené, ako inak, na platformové pedále.

Každá zmena so sebou prináša množstvo otázok a samozrejme aj konfrontáciu, lebo testovať akékoľvek “flat topánky” a vyhnúť sa porovnávaniu s Fivetenmi sa jednoducho nedá. Tie svojou kvalitou nastavili latku a tak základná a jediná otázka znie - preskočia ju Bontragery, alebo podlezú? Mali sme mesiac na to, aby sme to zistili...

 

Dizajn a konštrukcia

Keith Bontrager si vybudoval reputáciu na nekompromisnom prístupe k inžinierstvu. Počnúc rokom 1980, v jeho garáži v Santa Cruz v Kalifornii, testoval nové nápady s dôrazom na detail a kvalitu. Dnes sú to hlavne bicykle Trek, s ktorými je firma Bontrager prioritne spájaná.

Ale späť k veci. Konštrukcia topánok Bontrager Flatline kombinuje ideálnu dávku tuhosti a ohybnosti, preto sú pohodlné a dobre sa nosia. Zvršok je z odolnej syntetickej kože, ktorá nie je moc hrubá, takže ak premoknú, relatívne rýchlo vyschnú. Toto bol častý problém 5-10, že ak ste zmokli, topánky schli aj niekoľko dní.

Na výber sú dve prevedenia - unisex varianta s vyšším nártom v dvoch farebných verziách - zaujímavej, ale na môj vkus trochu odvážnej, červenej alebo tradičnej čiernej s červenými šnúrkami.

Pre ženy je potom pripravený len čierny variant s nižším nártom a ružovým šnurovaním. Práve šnúrky sú to, na čom sa rozhodne nešetrilo - či si kúpite 36-ku alebo 48-čku, ich dĺžka je stále rovnaká. Ale nemusíte sa báť, do prevodov sa nezamotajú, postará sa o to gumička na jazyku, ktorá ich udrží presne tam, kde treba.

Najprv som túto vychytávku považoval za zbytočnú, doslova citujem “kokos to čo je za kravina”, ale teraz, po dlhšom používaní si ju neviem vynachváliť.

V horúčavách aké panovali tento jún bolo v topánkach dosť teplo. Nepomáhalo ani množstvo vetracích otvorov na boku (viac ako 50!) a vpredu topánky. Pociťovali sme to hlavne pri dlhšej chôdzi, alebo státí. Ale pri 30 stupňoch by bolo teplo asi v hocičom...

Dobrá podrážka je základ

To, čo robí flat topánku dobrou alebo zlou, je podrážka. V tomto prípade je to špeciálne vyvinutá gumová podrážka Vibram. Áno, ten Vibram, ktorý vyrába podošvy pre turistické a horolezecké topánky už viac ako 70 rokov. Podrážka je rozdelená do dvoch vzhľadovo i materiálovo rozdielnych častí.

Prostredná časť je mäkšia, aby prilnula a dobre držala na pedáli, zatiaľ čo špička a päta sú tvrdšie, špeciálne upravené pre chôdzu v teréne. Cieľom bolo vytvoriť rozhranie na optimálny prenos sily a zároveň zvýšiť trakciu počas tlačenia bicykla v teréne. Na tlmenie vibrácii slúži medzipodrážka z EVA peny a pred bolesťou z odstreľujúcich kameňov prsty chráni zosilnená špička. Toľko teória a čo prax?

10 dní jazdenia po prímorských lokalitách Talianska nám ukázalo, že topánky na trailoch držia dobre, nie sú síce až také “prilepené” ako 5-10, čo sa prejavilo hlavne na brutal kamenistých trailoch v Lago di Garda, kde sa nám sem tam zošmykla noha z pedálov, ale dá sa povedať, že sa dá do nich poriadne oprieť. Je ale možné, že tento neduh čiastočne spôsobujú aj samotné pedále, keďže na začiatku sezóny sme prešli na iný typ pedálov -  Crankbrothers Stamp a tie sa nám zatiaľ javia o trochu horšie ako OneUp, používané pred nimi.

Záverečné hodnotenie

Na začiatku článku som položil jednoduchú otázku - preskočia Bontragery latku nastavenú 5-10, alebo ju podlezú? A odpoveď - opýtajte sa ma po sezóne :)

Na komplexné a dlhodobé hodnotenie nemáme dostatok materiálu, ale zatiaľ to vyzerá, že by mohli preskočiť. Bude to ale obšuch a latka sa zatrasie. Fiveteny držia na pedáloch lepšie, to je fakt. Ale v podobnom prevedení zo syntetickej kože, zase stoja minimálne o 30 - 40 € viac a o ich výdrži by sa dalo tiež debatovať. Zrejme nikto, ani výrobca nečaká, že by lusknutím prstov Bontrager Flatline zosadili kráľa z trónu, ale môžu byť výbornou alternatívou. Problém vidím v dostupnosti, lebo aj tie naše, do testu, boli vlastne na objednávku a nedôvera zákazníkov k novým produktom môže spraviť tiež svoje.

V každom prípade, my sme nateraz spokojní, ale definitívnu odpoveď budeme poznať až po sezóne...

Páčilo sa nám:

+ gumená podrážka Vibram, zložená z dvoch rozdielnych častí

+ pohodlnosť  topánky

+ kvalitné a odolné prevedenie

+ gumička na uchytenie šnúrok

Dalo by sa zlepšiť:

- prilnavosť podrážky k pedálom

- dámska verzia je o niečo menšia oproti štandardnému číslovaniu

Páčil sa ti článok? pošli ho do sveta

Zdieľať na Facebooku Zdieľať na Twitteri