Podporte nás

TEST: iGET BLACKVIEW GBV9600 Pro - absolútna špička medzi odolnými telefónmi

19.7.2019

Odolné telefóny. Pre koho je tento segment vlastne určený? Pre robotníkov, ktorí trávia svoj čas na stavbách, s rukami po lakte zašpinenými od malty? Pre drevorubačov, ktorí si na telefóne potrebujú počas desiaty nakrájať slaninu a ešte sa s ním aj ubrániť pred stredne veľkým medveďom? Alebo ho vie využiť aj obyčajný užívateľ, horal, ako ty a ja?

Minulý rok sme dostali na test iGET Blackview GBV8000 Pro a keďže sme s ním boli veľmi spokojní, pred pár mesiacmi k nemu pribudla aj horúca novinka - iGET GBV9600 Pro, ktorej sme sa pozreli na zúbok. Tri mesiace sme telefón ťahali po svete a nakladali mu, čo sa doň zmestilo. A čo sme zistili? 

 

Voda, teplo, prach? Žiadny problém!

Telefóny českého výrobcu iGET a predovšetkým rada „outdoorových smartfónov“ BLACKVIEW, sa riadia víziou prinášať moderné produkty za dostupnú cenu. Produkty ktoré sa neboja vody, prachu, vysokých ani extrémne nízkych teplôt a pritom nezruinujú vašu peňaženku. Taký je aj iGET GBV9600 Pro, ktorý dostal oproti svojmu predchodcovi množstvo vylepšení.

Navonok ho reprezentuje vydarený dizajn so zaoblenými hranami a  tenučkým rámikom displeja, čo z neho robí vskutku elegantný nástroj, ktorý sa nemusíte hanbiť vytiahnuť ani medzi kravaťákmi. Špeciálny matný lak zasa zabraňuje obleskom a je aj odolnejší voči znečisteniu. A hoci dostal ešte výkonnejšiu batériu, na jeho hmotnosti (270g) sa to prejavilo len nepatrne, je dokonca o niečo štíhlejší. 

Mňa ako amatérskeho fotografa mimoriadne potešil fakt, že iGET GBV9600 Pro má jeden z aktuálne najlepších dostupných displejov na trhu, konkrétne 6.21" veľký, FHD AMOLED displej s rozlíšením 1 080 x 2 248 px.

Farby sú brutálne sýte, keď som na cestách a potrebujem do telefónu importnúť surovú fotku priamo z foťáku a následne ju upraviť, neviem si vynachváliť ostrosť a verné zobrazenie každého detailu. S prehľadom vytlačil môjho doterajšieho favorita, iPad Mini 4, na ktorý už len padá v poličke prach. A čo je pre nás bajkerov rovnako dôležité, telefón sa ľahko a jednoducho ovláda aj v rukaviciach. Odtlačok prsta na odomknutie vám síce cez rukavicu nezoberie, haha, ale Gorilla Glass 3. generácie vás ochráni pred “pavučinami na displeji” aj keď zahučíte s telefónom vo vačku. Na skaly. Pretože ako jeden z mála telefónov, spĺňa vojenský štandard odolnosti (MIL-STD-810G), čo ale neznamená, že prežije úplne všetko a je nerozbitný.

Hrávaš hry? Nie? Tak začneš!

Detstvo je fuč, no nie sme jediní. Sleduj! Už aj Dylan má šediny….spievajú vo svojej pesničke ILM Modré hory a ani my nie sme úplne z generácie, ktorá by vyrastala s nosom zaboreným v monitore, to ale neznamená, že by nás hranie hier úplne obišlo. Dnes, keď sme vo veku, že už peniaze nie sú hlavným problémom, sa ním stáva nedostatok času. Preto som dlho, dlho žiadnu hru nehral, až do momentu, kedy som sa rozhodol otestovať výkon hardvérovej základne telefónu. iGET GBV9600 Pro v sebe ukrýva osemjadrový procesor Helio P60s pracovnou frekvenciou 2 GHz a operačnú pamäť ROM s veľkosťou 6 GB a úložný priestorom RAM s veľkosťou 128 GB. A ak by vám bolo 128 GB predsa len málo, môžete ich rozšíriť pomocou microSD karty až do veľkosti 256 GB. Táto kombinácia vám otvorí dvere k množstvu netušených možností.

V podstate som nenašiel žiadnu hru s ktorou by mal telefón akýkoľvek problém, aj extrémne náročná “Asphalt 9: Legends” išla svižne. Špeciálnou kapitolou sú potom hry pre bajkerov, o ktorých sa viac rozpíšem v samostatnom článku.

Poriadna batéria je základ

Bez poriadnej batérie by ste ale rýchlo skončili, preto je výdrž alfou a omegou odolných telefónov. iGET BLACKVIEW GBV9600 Pro napája 5580 mAh batéria s technológiou NeuroPilotTM ktorá vydrží až 40 hodín nepretržitého volania, 12 hodín navigovania alebo 54 hodín počúvania hudby! V praxi to znamená, že pri normálnom režime so zapnutým GPS signálom, občasným sa pripojením na net mi batéria vydržala 3 - 4 dni. Keď som šetril, alebo sa prepol do letového režimu, jej výdrž sa predĺžila na dvojnásobok, t.j. 8-10 dní. 

Veľkokapacitná batéria našťastie neznamená aj dlhé hodiny nabíjania, z nuly na 100 v tomto prípade trvá asi 2 hodiny!!! Čítate dobre, fakt len dve hodiny a potom zasa 4 dni pokoj. Bomba, fakt bomba! Je to vec, ktorú človek naplno docení až pri cestovaní...

Videá aj fotky ako zrkadlovky?

Stará múdrosť hovorí, že najlepší je ten foťák, ktorý máte práve po ruke a telefón je po ruke, takpovediac stále. iGET BLACKVIEW GBV9600 Pro má na zadnej strane duálny foťák zložený z 16 Mpx (clona f2.0) fotoaparátu od Samsungu a 8 Mpx (clona f2.0) fotoaparátu pre lepšie vykreslenie hĺbky ostrosti. To znamená rozostrené pozadie na fotkách, čo ale beriem ako mínusko je fakt, že si clonu nemôžete nastaviť manuálne, ale musíte sa spoliehať na automatiku. 

Predný foťák dodalo Sony, má tak isto 8 Mpx s clonou f2.0 a môžete si s ním urobiť selfíčka aj pod vodnou hladinou, napr. s morskou pannou - maximálne však v hĺbke 1,5 metra. 

Fotky a videá z telefónu idú bezpochyby dopredu, ale zatiaľ, ak teda vôbec niekedy, sa zrkadlovkám nevyrovnajú oni omylom. To vďaka dynamickému rozsahu, výmenným objektívom a širokým možnostiam zrkadloviek nie je, a asi ani nebude možné. Keď už, môžu sa im len priblížiť.

Veď schválne - ktorá fotka je zo zrkadlovky a ktorá z iGetu?

Záver

Asi ste to už z riadkov vyššie pochopili aj sami, iGET BLACKVIEW GBV9600 Pro patrí k tomu najlepšiemu, čo dnes možno v segmente odolných telefónov zohnať. A to som zďaleka nespomínal všetko, od kombinácii dvoch typov satelitných navigácií GPS a Glonass a s tým spojené ešte presnejšie určenie polohy, alebo slotu na dve SIM karty, či snímač tváre a odtlačku prsta. S cenovkou okolo 450 € je to určite skvelá voľba a my sme opäť maximálne spokojní.

Páčilo sa nám:

+ perfetkný 6.21" FHD AMOLED displej so sýtymi farbami a ostrými detailami

+ moderný dizajn s tenučkým rámikom displeja

+ fantastická výdrž batérie 

+ ultrarýchle nabíjanie - z 0% na 100 % - iba za 2 hodiny!

+ výkon telefónu 

+ kombinácii dvoch typov satelitných navigácií GPS a Glonas 

+ extrémne odolné telo

+ cena

Dalo by sa zlepšiť:

- nič nás nenapadá

Páčil sa ti článok? pošli ho do sveta

Zdieľať na Facebooku Zdieľať na Twitteri