Podporte nás

Ostrá Malenica - tam, kde medvede dávajú dobrú noc

Slovensko Slovensko
Naše hodnotenie 1/10
2.5.2014

Neviem ako začať a neopakovať sa. Každý človek má iba jeden domov, iba na jednom mieste nechá svoje srdce a ja som to svoje nechal v lesoch a na lúkach Strážovských vrchov. Krásu tohto rázovitého pohoria uznal napr. aj Zdeněk Kříž, dvojnásobný víťaz extrémneho mtb závodu naprieč Československom – 1000 Miles Adventure, keď ich označil ako jedno z najkrajších miest na Slovensku, miesto kam sa určite musí vrátiť - „úžasná krajina a úžasný lidi v ní.“

Ak máte radi samotu, pokoj a nevadí vám nosenie, určite si bajkové lahôdky tohto pohoria patrične užijete...

Prvú časť začíname v malej dedinke Slopná a za zvukov cinkulára, tak typických pre sobotu na dedine, ukrajujeme po panoramatických lúkach prvé výškové metre.

Smerujeme na „dolomitový“ vrch Ostrá Malenica, ktorý je pomerne málo navštevovanou dominantou severnej časti Strážovských vrchov. Pritom sa nejedná o žiadneho drobčeka, veď so svojou výškou 909 metrov je najvyšším v tejto oblasti. 

Po zvážniciach to ide samo, cez skaly musíme bajkom pomôcť. Keď sa po pol hodine tlačenia dostávame k začiatku úzkej cestičky, kľukatiacej sa pomedzi staré buky, kričí na mňa Daša, že jej niekde asi vypadli okuliare. 40 € je 40 € a tak pokorne zhadzujem všetko čo mi netreba a idem späť po vlastných stopách...

Misia - nájdi okuliare - úspešne splnená, za utíchajúcich tónov prednášky – dávam si pozor na svoje veci – sa presúvame smerom k vrcholu.


Počuješ? Čo? Nič a o to ide. Totálny kľud, samota, na ihličie svieti slnko a to vonia ako to iba ono vie, sadneme si na naše obľúbené miesto a s pohľadmi uprenými k hrebeňu Lúčanskej Malej Fatry, plnými dúškami vychutnávame sladkú pohodu. Medzitým na nás uschli dresy, takže by nebolo od veci, zobrať sa a vypadnúť.


Všetko čo sme si smerom hore vytrpeli / vytrepali je teraz zábavné, výrazný flow ale nečakajte, boli by ste sklamaní.

Niektoré pasáže sú vyslovene o hubu, žiadna čajíčková „rock garden“, toto je pravý slovenský heavy metal - jednoducho skvelý trail s využitím potenciálu prírody :)


Celé to ale smeruje k jedinému cieľu a tým je singláč ako víno. Rýchly, prudký zošup s listnatým podkladom poriadne zabrnká na nervy a preverí pud sebazáchovy. Dalo by sa to tu rozpumpovať do aleluja...




Miestami je lístia viac ako by bolo zdravé, vidno, začiatok sezóny, určite sa to časom vyjazdí.

Záver je už čistá pohodička, po lúkach so salašom, s cinkajúcimi zvoncami oviec, so zapadajúcim slnkom.

Na koľko vecí denne pozeráme bez toho, aby sme si ich všimli? Ako ja na Malenicu, ktorú vidím prakticky z balkóna, ale vnuknúť myšlienku na bajkovanie mi musel až Tomáš z „Padaj napevno bikers Beluša“ svojim videom. Holt, človek sa sprostý narodí a sprostý umre.

Vy ale neumierajte bez toho, aby ste sa sem vybrali. Alebo viete čo, nemusíte práve sem, len neseďte doma. Ako mi prednedávnom napísal Ivan z uMňaDoma prodakšn – nie je dôležité ktorú outdoorovú aktivitu vykonávaš najradšej, sú len dve veci na ktorých záleží: vrátiť sa domov zdravý a poriadne si užiť to, čo miluješ. Nám sa šťastlivo podarilo splniť oboje a tak to má byť...

Páčil sa ti článok? pošli ho do sveta

Zdieľať na Facebooku Zdieľať na Twitteri
Wales - ako dobre mohlo byť, ale nebolo Wales - ako dobre mohlo byť, ale nebolo

Wales - ako dobre mohlo byť, ale nebolo

Na bicykli po rumunských horách, časť 2 - Rodna Na bicykli po rumunských horách, časť 2 - Rodna

Na bicykli po rumunských horách, časť 2 - Rodna

Na bicykli po rumunských horách, časť 1 - Maramureš Na bicykli po rumunských horách, časť 1 - Maramureš

Na bicykli po rumunských horách, časť 1 - Maramureš