Podporte nás

Toto je Kanada!

Slovensko Slovensko
Naše hodnotenie 6/10
14.5.2014

Na strednej škole som mal niekoľkých spolužiakov z Beluše, medzi ktorými sa tradovala riekanka – ric ma kúše, ric ma kúše, nepójdem viac do Belúše - áno, boli sme prudko inteligentná trieda...
Ak do Beluše ísť nechcete, nechoďte, ale garantujem, že spravíte obrovskú chybu. Tamojší bajkeri z „Padaj napevno“ objavili trailovú lahôdku, ktorú im ostatní môžu len ticho závidieť...

Začiatok apríla sa niesol v znamení stabilného, slnečného počasia a tak nemáme na čo čakať. Po výdatnom obede nakladáme bajky do auta a vyrážame smer Belušské Slatiny.


Prvá časť cesty vedie po zvážniciach a poľných cestách s výhľadmi na Ostrú Malenicu, kde sme boli bajkovať minule. 

Stará štrková cesta, ktorá kedysi mohla slúžiť ako príjazdová komunikácia a ešte aj dnes na nej nájdete zvyšky zvodidiel, ponúka výšlap na začiatok Kanady doslova zadarmo. V miernom sklone sa kľukatí po celom obvode hory a pozvoľna smeruje k Rohatej skale. 


Keď sme boli naposledy na Rohatej skale „objavili“ sme peknú výhliadku, na ktorej si aj teraz chvíľu posedíme... 

Kanada je vlastne starý lovecký chodník, na ktorého začiatku stojí staručký zrub - akoby presne vystrihnutý z románov Jacka Londona o aljašskej zlatej horúčke. Je už síce v zúboženom stave, ale v čase núdze by splnil svoju funkciu viac ako dobre... 



Zlatom je v tomto prípade dlhý singláč. Zo začiatku riadne prudký, zarezaný v kopci ako tangáče v r*ti teplého aranžéra kvetín z markízackého Telerána. 

Keď už pozvoľna zapadajúce slnko zahaľuje krajinu oranžovou farbou, stretávame dvoch domácich chalanov, ktorí sa nevedia vynačudovať odkiaľ o singláči vieme. 

Tam mokro nikdy nebýva – uisťuje ma Tomáš, keď sa pýtam, či sa mám pripraviť na blato. A má veru pravdu, celá Kanada má kamenistý podklad, veď kúsok od nej je kameňolom Ladce, kde sa možno narodil cement aj na tvoj dom...

Mokro tam teda nebýva, až na jeden úsek s hromadou napadaného lístia, kde padajú aj už spomínaní chalani a padá aj Daša. MTB je ale športom tvrdých chlapov a tak po pofúkaní boliestky valíme ďalej.

Zasa až tak často sa nám kvôli fotke zastavovať nechce, sme tu prvý raz, čo znamená, že si to chceme hlavne poriadne užiť. Malému kamennému dropu však neodolám a to je z Kanady koniec.

Pred nami je ešte návrat naspäť k autu, po lúkach s výhľadmi do ďaleka, so zapadajúcim slnkom a jedinečnou atmosférou, ktorú ponúka iba pokojný večer na horách. Tak a ďalšia bajková lahôdka Strážovských vrchov je za nami, boli sme tu po prvý raz a určite nie naposledy, lebo tento trail si naozaj zaslúži na plné hrdlo zakričať – TOTO JE KANADA!

Páčil sa ti článok? pošli ho do sveta

Zdieľať na Facebooku Zdieľať na Twitteri
Wales - ako dobre mohlo byť, ale nebolo Wales - ako dobre mohlo byť, ale nebolo

Wales - ako dobre mohlo byť, ale nebolo

Na bicykli po rumunských horách, časť 2 - Rodna Na bicykli po rumunských horách, časť 2 - Rodna

Na bicykli po rumunských horách, časť 2 - Rodna

Na bicykli po rumunských horách, časť 1 - Maramureš Na bicykli po rumunských horách, časť 1 - Maramureš

Na bicykli po rumunských horách, časť 1 - Maramureš