Podporte nás

Maríkovské Traildorado - nič pre slečinky

Slovensko Slovensko
Naše hodnotenie 6/10
5.8.2014

Marikovské traildorado je pravý all-mountain heavy metal - jednoducho skvelý trail s využitím potenciálu prírody. Rozhodne nie je pre slabé povahy a rozhodne nie je pre každého...

Starý lovecký chodník sa ticho vinie krajinou Javorníkov. Má svoju atmosféru, má svoj príbeh. Rovnako ako Mariková, dedina, o ktorej sa po celom Slovensku rozprávajú vtipy. Dedina ležiaca v Slovensko – Českom pohraničí, obklopená hustými lesmi, dedina ktorá je 100 krát väčšia ako Vatikán a 30 krát väčšia ako Monacké kniežatstvo.

Prišiel neznámy občan do Maríkovej a pýta sa prvého chlapíka, ktorého stretol, kde sa tu páli slivovica. Chlapík hovorí:
• Vidíte tamten kostol?
• Vidím
• Tak okrem neho v každej chalupe.

Narodil som v Považskej Bystrici a možno aj preto, mi tieto vtipy o Marikovej a Marikovcoch nikdy neprišli extra vtipné. Horná Mariková, je obec, ako každá iná podhorská obec na Slovensku. To, že tu dolina končí, a že má dedina svoj charakteristický ráz, jej nijako neuberá na atraktivite, skôr naopak...


My sme si naplánovali spojenie oboch variantov Traildorada ako okruh, so štartom a s návratom v Hornej Marikovej.

Z jej stredu vyrážame po asfaltke do miestnej časti Vlkov, odtiaľ pokračujeme stále v sedle, najskôr po poľnej ceste, následne po asfaltovej zvážnici, až kým neprídeme ku križovatke s modrou turistickou značkou - čo je vlastne začiatok Traildorada. Bez označenia, dokonale schovaný v hustej hore. Preto silno odporúčam GPSko, alebo miestneho ridera, lebo šanca trafiť všetky odbočky bez navigácie, je prakticky nulová.

Na konci mája, sa Javorníkmi prehnala veterná smršť, ktorá mala za následok, že začiatok Traildorada, známy aj pod názvom „Marikovský singláč“ bol poriadne zapadaný. Podľa najnovších info, je polom už odstránený a tak si môžete vychutnať jazdu „bez obchádzoch a vyrušení“. 

Od dôb, keď Tono Podstránsky spolu s kamarátmi vysekával lovecký chodník na svetlo sveta, sa Traildorado, vďaka masívnej ťažbe, mení prakticky denne. 

Veľké množstvo výhľadov a slnečných pláni si ale neužijete. Temné hvozdy, husté lesy a úzke cestičky - plné koreňov a kameňov - také je Traildorado, na to sa treba pripraviť. Po vrstevnici, raz hore, raz dole, bez výraznejšieho flowu – a to je hlavný dôvod, prečo každému sedieť nebude.

Je to trail, ktorý si žiada tvrdých chlapov, alebo tvrdé baby, čo sa neboja výziev. Lebo akokoľvek sa to môže zdať absurdné, s každou ďalšou návštevou úroveň zábavy stúpa. Rockgardeny sa už nebudú zdať také kamenisté, korene také šmykľavé, dropy také veľké... 

Občas sa pred vami otvoria výhľady na Marikovskú dolinu...

Občas si zanadávate na lesákov, ako napríklad pri presune k druhej časti Traildorada, tzv. novému variantu, označenému ako 2.0. Neskutočný maglajz, konáre rozhádzané po celej šírke zvážnice a 30 centimetrové rigoly plné blata - zaručene zafungujú aj na najkľudnejšie povahy... 

A potom už hurá na dvojku. Menšia dĺžka je ešte viac kompenzovaná nárokmi na techniku. Jednak jazdcovu, jednak na bajk. Vyššie zdvihy sú výhodou, celopéro povinnosť.

Kamene sú väčšie, konáre mohutnejšie, celkovo je dvojka oveľa divokejšia ako jednotka. Akoby sa prekonala neviditeľná bariéra. Ráz krajiny sa mení, atmosféra tiež. To čo oči vidia, je zrejmé hneď a čo nevidia, si uvedomíte pri ďalšej zastávke. Úzka cestička zarezaná v prudkom svahu vás nenechá ani na chvíľu vydýchnuť. Aby toho nebolo málo, celé to vyvrcholí v spodnej časti freeridovej trati Ráztoka. 

My sa ale okľukou vraciame až takmer do sedla Adamkov, kde sa znova napájame na modrú TZ a po hrebeni pokračujeme cez Kaniakovu skalu, smerom na Orgoňovu Kýčeru. Spočiatku do kopca s niekoľkými ťažkými stúpaniami, neskôr dlhým, kamenistým zjazdom cez sedlo pod Orgoňovou Kýčerou, až do Hornej Maríkovej. 

Žltá turistická značka nás vypľuje v strede dediny, presne oproti krčme. Keď som tu bol naposledy, práve sa odohrával dojazd rovinatej etapy TdF s Petrom Saganom v hlavnej úlohe. Až tu som si naplno uvedomil lokal patriotizmus jednoduchých ľudí, až tu mi docvaklo, čo som práve zažil, až tu mi došlo aký krásny kút Slovenska to je. 

Nech si hovorí kto chce, čo chce, pre mňa je Traildorado jeden z najlepších trailov a spolu s Minčolom a Považským Inovcom, hrdo uzatvára môj top 3. Napriek jeho kvalitám, sa ale a z vyššie uvedených dôvodov masovou záležitosťou nikdy nestane. Našťastie...

PS: čo sa odohrávalo v krčme pri dojazde TdF, počúvaj tu. Áno, neodolal som a celé som si to na pamiatku a pre potešenie nahral. Nedalo sa inak...peace ☮  

Páčil sa ti článok? pošli ho do sveta

Zdieľať na Facebooku Zdieľať na Twitteri
Wales - ako dobre mohlo byť, ale nebolo Wales - ako dobre mohlo byť, ale nebolo

Wales - ako dobre mohlo byť, ale nebolo

Na bicykli po rumunských horách, časť 2 - Rodna Na bicykli po rumunských horách, časť 2 - Rodna

Na bicykli po rumunských horách, časť 2 - Rodna

Na bicykli po rumunských horách, časť 1 - Maramureš Na bicykli po rumunských horách, časť 1 - Maramureš

Na bicykli po rumunských horách, časť 1 - Maramureš