Podporte nás

TEST: Primaloftová zimná bunda Klimatex

9.2.2015

Poznáte tú neodolateľnú túžbu vyraziť niekam do lesa? Túžbu, ktorá sa vždy dostaví s padajúcimi snehovými vločkami, či s poriadnou snehovou nádielkou? Presne pre takéto situácie potrebujete spoľahlivú vrchnú vrstvu oblečenia, bundu, ktorá vás ochráni pred chladom či snežením. 

Pri rôznych zimných dobrodružstvách, či už sa vyberiete pešo, na snežniciach, na krátke prechody hrebeňov alebo sa len tak vyblázniť v snehu, vám určite príde vhod ľahká zateplená bunda od českého výrobcu Klimatex. Konkrétne sa jedná o primaloftovú bundu Boden /pánske prevedenie/ a Umea /dámske prevedenie/.

Bunda pre každé dobrodružstvo

Základným materiálom, ako už s názvu vyplýva, je značková výplň PrimaLoft®. Izolačný materiál vyrobený z mikrovlákien, určený pre spacie vaky, bundy či zateplené nohavice. Vďaka špeciálnemu zloženiu a štruktúre, veľmi dobre drží teplo, pri zachovaní malého objemu výplne a nízkej hmotnosti, a transportuje vlhkosť von z výrobku. Slúži ako syntetická náhrada peria, ktoré má nevýhodu v tom, že môže navlhnúť a horšie sa udržuje.

Bunda odpudzuje vodu a špinu, čo zabezpečuje teflónová úprava na vrchného materiálu. Taktiež má tenký a priedušný záter, ktorý chráni proti vetru a nepriazni počasia. Podšívka je pevná, odolná a potlačená grafikou. Bunda má 3 vrecká - dve bočné zipsové a vnútorné náprsné vrecko. Kapucňa bundy s vysokým golierom má možnosť regulácie pomocou brzdičiek. Možnosť regulácie má aj spodnú časť bundy. Zips je podložený légou proti vetru v celej dĺžke a v hornej časti má ochranu brady proti poškriabaniu.

Keď hreje, tak hreje

Celorozopínacia bunda Boden, v modrom prevedení s jemnou potlačou a oranžovými zipsami, zaujme už na prvý pohľad. „Vyzerá parádne“, konštatujú chalani, keď sa ju po prvý raz rozhodnem otestovať na hrebeni Malej Fatry. Nedá sa však povedať, že má čisto športový vzhľad, takže ju naplno využívam aj v meste. 

Strihovo mi výborne sedí, poskytuje neobmedzenú voľnosť pohybu. Nemám problém dať pod bundu ešte ďalšie vrstvy a v prípade väčších mrazov aj softshellku. Za najväčšiu výhodu bundy považujem jej hrejivosť. Pri aktívnom pohybe a teplotách okolo -5°C, mi bolo v bunde až vyložene horko, hoci som mal pod ňou len termoprádlo. Využíval som ju aj v kľudovej fáze na vrchole - alebo pri zostupe. I napriek tomu, že bunda nebola špeciálne vyvinutá pre náročné podmienky, osvedčila sa mi aj pri vyššie spomenutom prechode hrebeňa Malej Fatry, pri teplote -15°C, kedy z dôvodu silného vetra, bola pocitová teplota aj o 10°C nižšia.
Čo mi na bunde vadí, je zakončenie rukávov gumičkou, ktorá sa mi neustále pretáča. Uvítal by som sťahovanie rukávov na suchý zips, alebo pevnejšiu gumu. Ale inak som s touto bundou maximálne spokojný. Okrem modrej farby je k dispozícii aj čierne prevedenie.

Čierna vs. tmavoružová

Umea, dámska varianta tejto bundy, sa vyrába tak isto v čiernej, ale aj v príťažlivej tmavoružovej farbe, s jemnou mriežkovanou potlačou. Dizajnu bundy nemám čo vytknúť, snáď by jej na atraktivite ešte viac pridal kontrastný zips inej farby, ako je to na pánskych modeloch.

Zloženie a použité materiály sú totožné s pánskym prevedením, narozdiel od Jura, mne v nej ani pri šľapaní do kopca vyložene horko nebolo. Teplo áno, ale nie horko ;)
Pre mňa je najväčším plusom ľahkosť a veľmi dobrá zbaliteľnosť, keďže hlavnú časť váhy môjho batoha, na zimných potulkách, robí práve oblečenie.

Bundy Boden a Umea sú ultraľahké zimné bundy, ktoré môžeme odporučiť pre rôzne zimné aktivity i do mesta. Vďaka PrimaLoft® výplni máte skvelý pocit aj pri vysokej aktivite. Ako sme už v minulosti spomínali, s výrobkami firmy Klimatex, máme veľmi dobré skúsenosti. Jedná sa tak povediac – o kvalitu za rozumnú cenu - čo úplne sedí s našou filozofiou - radšej investovať do zážitkov, ako do extra super drahého vybavenia a sedieť doma. Preto horám zdar a veľa outdoorových zážitkov.

Plusy a mínusy:

+ ultraľahká zimná bunda
+ veľmi dobrá zbaliteľnosť
+ integrovaná nastaviteľná kapucňa
+ nastaviteľný spodný obvod bundy
+ PrimaLoft® výplň - drží teplo aj vo vlhkom prostredí

- gumička na rukávoch sa pretáča

Páčil sa ti článok? pošli ho do sveta

Zdieľať na Facebooku Zdieľať na Twitteri