Podporte nás

Hrebeňom Veľkej Fatry

Slovensko Slovensko
Naše hodnotenie 7/10
23.2.2016

Solídny terén, nekonečné panoramatické výhľady, jeden nezabudnuteľný stret s tetrovom, divoko si brániacim svoje teritórium a parádny lesný singláč na záver. Čo k tomu dodať viac? Jednoducho skvelá bajkovačka vo Veľkej Fatre, ktorá ti vyčistí hlavu a pomôže načerpať novú energiu.

Ale pekne po poriadku. Najskôr sa treba zoznámiť. Veľká Fatra je jedno z najkrajších, najväčších a najromantickejších pohorí nielen Slovenska, ale celých Západných Karpát. Aj dnes je tu ešte živé salašníctvo a pastierstvo, ktoré dodáva tomuto kútu Slovenska len ťažko opakovateľný ráz.

Výhoda tejto trasy je v tom, že začať môžete z jednej, alebo druhej strany, buď z Ružomberka alebo z Podsuchej, stúpaniu na hrebeň, s prevýšením okolo 1000 metrov, sa však vyhnúť nedá. My prichádzame večer a na pankáča prespávame v aute pri turistickom prístrešku. 

V obci Podsuchá končí všetka sranda a je potrebné prepnúť na vyšší výkonnostný stupeň. 9 km dlhé stúpanie, lesnou asfaltkou, preverí fyzičku lepšie, ako antidopingovka Armstronga. Občasné výhľady do dolín, skalné útvary či vodopády toto utrpenie síce zmierňujú, ale bez urážky ku všetkým „dupačom“ - je to nuda. 

Začalo to nenápadne. Na hlavy nám svietilo slnko, vzduch voňal a všetko naokolo pripomínalo jar. Za chrbtom sa nám otvorili prvé panoramatické výhľady na hrebeň Veľkej a Malej Fatry a bolo vybavené. Sadli sme si na lúku a ticho pozerali na tú krásu, veď sa nemáme kam ponáhľať. Ľudí možno rozdeliť na dva druhy – takých, ktorým to vysvetľovať netreba a takých, ktorým to nevysvetlíš... 

Polom, s výhľadom na Vysoké Tatry s charakteristickým Kriváňom, nás núti opäť zastaviť a v tom počujeme ako niečo šuchoce v trávnatom poraste. Z lesa sa na nás rúti niečo malé, niečo čierne a niečo poriadne naštvané! Zdesene na seba pozrieme, veď historiek o stretnutí s medveďom poznáme viac ako dosť. Našťastie je to „iba“ tetrov - hlucháň hôrny, zákonom chránený a ohrozený druh, ktorý sa na našom území vyskytuje v počte asi 1000 kusov.

Zo začiatku je to celkom sranda, ale tento nebojácny jedinec nemá počas toku rád konkurenciu, a preto je pomerne ťažké ho odplašiť. Čím viac ustupujem, tým si viac dovoľuje. Nepomáha krik ani zastrašovanie, preto s bicyklom pod jednou, foťákom pod druhou pazuchou, opúšťam bojisko. Že sa jedná o naozaj vytrvalého jedinca svedčí aj fakt, že nás prenasledoval ešte ďalších 100 metrov.

Doma na nete sa neskôr dozvedám, že sme mali vlastne veľké šťastie, keď sme ho videli, a že útoky sú len sporadické. Zážitok nemusí byť pozitívny hlavne, že je silný.  Video zo stretu nájdeš TU 

S poriadnou dávkou adrenalínu v krvi sa nám akosi ľahšie šliape do pedálov. Prechádzame popod Malú Smrekovicu, do sýtosti si užívame výhľady na ešte zasnežené Tatry a myslím, že ak nikde inde, práve v tomto úseku sa oplatí nachvíľu spomaliť. Veď bajk nemá byť len o kilometroch, ale hlavne o zážitkoch! 

Dosť bolo rečí. Je na čase utiahnuť si prilbu, sedlo dať dole a užiť si v celku dlhý terénny zjazd. Ten sa končí úzkym chodníčkom s pár vlnami a malými skokmi.  

Dostávame sa na Vlkolínske lúky, rázcestie viacerých turistických i cyklotrás, kde máme na výber z dvoch alternatív. Buď vystúpať kúsok po asfalte a zamieriť do bikeparku Malinô Brdo, na malú ochutnávku miestnych trailov, alebo sa pustiť presne opačným smerom, popod Sidorovo a Vlkolínec dole. Po letmom pohľade na hodinky a triezvom zhodnotení zostávajúcich síl, nakoniec volíme kompromis - kombináciu oboch možností. Vieme, že to bude bolieť, ale odolať sa nedá! O tom však až niekedy nabudúce.

Na záver musím už len upozorniť, že kto raz zažil prechod týmito nádherne tvarovanými malebnými hoľami, s ustavičnými ďalekými výhľadmi na okolitú panenskú prírodu, je vysoko pravdepodobné, že sa sem bude pravidelne vracať...

Páčil sa ti článok? pošli ho do sveta

Zdieľať na Facebooku Zdieľať na Twitteri
Wales - ako dobre mohlo byť, ale nebolo Wales - ako dobre mohlo byť, ale nebolo

Wales - ako dobre mohlo byť, ale nebolo

Na bicykli po rumunských horách, časť 2 - Rodna Na bicykli po rumunských horách, časť 2 - Rodna

Na bicykli po rumunských horách, časť 2 - Rodna

Na bicykli po rumunských horách, časť 1 - Maramureš Na bicykli po rumunských horách, časť 1 - Maramureš

Na bicykli po rumunských horách, časť 1 - Maramureš