Podporte nás

TEST: mtb kaťasy Kilpi HURRON a Kilpi FREESTYLE

11.5.2016

Je piatok poobede, pozerám do mapy, počasie cez víkend má byť ukážkové, chcelo by to vyraziť niekam na hory. „Jasné, naplánuj niečo poriadne“, pritaká Daša, keď v tom sa zdola ozve zvonček: kuriér - „mám pre vás balíček.“ Paráda, také spolupráce mám rád, v utorok dohodnuté, v piatok už doma.

Spoločnosť Kilpi sa do outdooru poriadne zahryzla a ako súčasť svojej letnej kolekcie ponúka aj bohatú cyklistickú výbavu. Ponožky, dresy, rukavice, tričká, bundy, kraťasy - nájdete tu skrátka všetko potrebné. Nám sa ako prvé do rúk dostali mtb kraťasy HURRON-W a FREESTYLE-M a toto sú naše pocity z ich nosenia...

Po minuloročnej skúsenosti, keď mi celé Rumunsko pieklo na nohy, som si povedala, že na leto už čiernu farbu ani za svet nechcem. Preto ma potešilo, že som si mohla vybrať fialovú alebo sviežu zelenú. Teda okrem klasickej čiernej samozrejme. Dlho som zvažovala či zelenú, alebo fialovú, ale nakoniec vyhrala fialová, ktorá je predsa len praktickejšia - hlavne pri dlhších cestách. 

Fialová, v kombinácií s kontrastnými bledomodrými zipsami, je naozaj pekná, po prvom rozbalení som zostala príjemne prekvapená, že v skutočnosti vyzerajú kraťasy ešte lepšie, ako na obrázku.

Materiál vyvíjaný desaťročie

Väčšina oblečenia Kilpi je zhotovená z materiálu SIBERIUM®, čo je pokrokový materiál, ktorý prešiel viac než desaťročným vývojom - na dotyk je veľmi pevný, ale pritom elastický a kraťasom dodáva nielen elasticitu a priedušnosť, ale i ochranu proti UV žiareniu a rýchlo schnúce vlastnosti.

Kraťasy HURRON-W sú určené na jar a letné mesiace, čomu zodpovedá aj hrúbka materiálu. Žiadna vrecovina, v ktorej sa budete zbytočne pariť, sa teda nekoná. Vydrží ale tenký materiál hrubšie zaobchádzanie?

Vydrží! Kraťasy sme zámerne zobrali na zarastené chodníky Strážovských vrchov, ale aj na prvý bikepacking v sezóne – do Volovských vrchov, aby sme sa presvedčili, koľko toho znesú. Prejazdy kríkmi, sukulentnými borovicami a polomom sú tam každodenným chlebom a doma som márne hľadala nejaké známky opotrebenia. 

Netradičná vložka a veľkosť

Vo vnútri majú dosť netradične riešenú, odnímateľnú, cyklovložku, ktorá nie každému musí vyhovovať. Mne osobne nevadí, zaberá len minimum miesta, takže sa zbytočne nepotím. Malý vzhľad môže spočiatku pôsobiť nedôveryhodne, ale spoľahlivo chráni sedacie partie pred otlačením a osvedčila sa mi aj pri ceste autom, lebo sa dá vybrať aj bez toho, aby som si musela kraťasy vyzliecť.

Pri objednávaní oblečenia podľa tabuľky na nete mám vždy problém, akú veľkosť zvoliť. Väčšiu, menšiu? Nie je nad to, keď si tovar môžem vyskúšať v kamennej predajni. Tu som sa ale trafila na prvý šup - veľkosť 40 pri mojich 170 centimetroch sedí ako uliata.

Za mňa teda dávam palec hore...

Pánske kraťasy FREESTYLE-M 

Napriek tomu, že Kilpi robí aj pánsky model kraťasov HURRON-M, som si z ich ponuky vybral iný model - a to FREESTYLE. Zlákala ma hlavne modrá farba a fakt, že okrem vačkov na nohách majú aj tie klasické. Považujem ich za takmer nepostrádateľné, hlavne ak si chcem nachvíľu odložiť krytku z objektívu, alebo filter. 

Modrá je decentná, nekričí a ani nie je veľmi bledá, čo znamená, že sa nemusím báť vyvaliť do trávy, aby som nemal zelenú .......takže tak. Použitý materiál je na oboch modeloch rovnaký, jediné rozdiely sú veľké vetracie zipsy na bokoch nohavíc, vačok na zips v zadnej časti a 3D formát bočných vačkov. 

Vrecká na nohách sú fakt veľké a oveľa lepšie riešené ako na modeli HURRON-M - rozdiel medzi 3D vs 2D je poznať. Zmestím do nich rukavice aj okuliare a nemôžem povedať, že mi napr. pri tlačení bajku nejako prekážali, alebo vadili.

Vetranie som zatiaľ nepoužil, počasie neprialo, ale na horúce dni je to dobrá vychytávka. Podobné vetranie je aj na mojich obľúbených kraťasoch, len s tým rodielom, že Kilpi majú dvojcestný zips - ktorý o umožňuje väčšiu variabilitu. 

Pohodlie je prvoradé

Pri celodennom šliapaní je dôležité, aby kraťasy dobre sedeli, netlačili a človek sa cítil pohodlne. V tomto prípade to všetko do bodky platí a keď toho náhodou príliš veľa vypotím, nastaviteľným elastickým pásom si ich jednoducho stiahnem. Toto je zároveň ale aj jediná vec, ktorá mi trochu vadí. Kraťasy sú, netuším prečo, v páse užšie ako v bokoch, preto si ich musím poriadne stiahnuť, aby mi nepadali. Potom látka ktorá „prevyšuje“, na bokoch odstáva, vidieť to napr. aj na tejto fotke:

Je to iba detail, skôr estetický. Podobne ako občas trčiace nitky - inak je spracovanie naozaj kvalitné. Čo sa týka cyklovložky, mne vyložene nesadla. Vadí mi hlavne jej "slipový" tvar.

Inak nemám ani ja čo kraťasom vytknúť, blíži sa leto, čas letných ciest a s tým spojená sloboda, túlanie sa v nádhernej prírode, nekonečné horské obzory a noci plné miliónov hviezd. A ja už teraz viem, že si to s kraťasmi Kilpi rozhodne užijeme...

Kraťasy si iné, ako pozitívne hodnotenie nezaslúžia. Za plnú cenu, by som asi musel porozmýšľať, či investujem do kraťasov na jedno ročné obdobie, ale za akciovú cenu 58 € nie je o čom. Hlavne keď si uvedomím, že kraťasy viem využiť /po vybraní cyklovložky/ aj pri turistike, alebo cestovaní. Viac info na stránkach výrobcu www.kilpi.cz 

Páči sa nám

+ výber z viacerých farebných kombinácií 

+ pekný a pohodlný dizajn

+ ľahký, priedušný a pritom odolný materiál - ideálne na teplé, letné mesiace

+ využitie pri rôznych outdoorových aktivitách

Dalo by sa zlepšiť

- vrecká na modeli HURRON

- netradičná cyklovložka nemusí vyhovovať každému 

 

Páčil sa ti článok? pošli ho do sveta

Zdieľať na Facebooku Zdieľať na Twitteri