Podporte nás

Ako ochrániť bicykel proti zlodejom?

24.5.2016

Najlepšia ochrana proti zlodejom je nedať im šancu niečo ukradnúť! Nenechávať bicykel bez dozoru, nemyslieť si, že auto je trezor a podobne. To je jasné. Niekedy ale stačí sekunda nepozornosti, falošný pocit uspokojenia a všetko je v prdeli. Bajk v hodnote ojazdeného auta je nenávratne preč a ani oznamy, s masívnym zdieľaním na facebooku, nie vždy prinesú osoh.

Dlho som rozmýšľal čo s tým, obzvlášť pri viac dňových výjazdoch, kedy mávame bajky voľne pohodené vedľa stanu, zamknuté len tenkým zámkom. Pozornosť vo mne vyburcovala príhoda z Rumunska. /články z Rumunska čítaj TU a TU/

Stanujeme pri malom jazierku, môže byť asi okolo polnoci. Počujem hlasy a v zápätí nám niekto svieti do stanu a lomcuje ním. "Cigáni! A idú nás okradnúť", prebleskne mi hlavou. V momente som vonku, v jednej ruke statív, v druhej čelovka. Pred stanom stojí starý pastier so psom a pýta si cigaretu. Aj keď to nakoniec všetko skončilo úsmevmi, bol to, aspoň pre mňa, varovný prst. A tak som pátral a dopátral sa k systému DATATAG.

Ochrana v troch krokoch

Ako všetky najlepšie vynálezy a myšlienky, tak aj koncept DATATAG je jednoduchý, ale pritom využíva najmodernejšie identifikačné technológie. Značenie DATATAG umožní polícii identifikovať váš bajk a zároveň je praktický nemožné, aby zlodej značenie odstránil.

Prvú a hlavnú časťou ochrany tvorí neviditeľný UV náter.

Náter sa nanesie v počte štyri, na rôzne rámové časti, ale aj napr. na vidlicu a jeho hlavnou výhodou je, že nie je vidieť voľným okom, ale iba pod UV lampou.

Krok číslo dva sú mikrobodky® - tie sú aplikované na rôzne ľubovoľné časti a komponenty a ich sila je v množstve. Obídete bajk šesť krát dookola a škrábete sa po hlave – kde ešte? Takže je prakticky nemožné, aby ich páchatelia všetky našli a odstránili.

Mikrobodky tak isto vidieť len pod UV lampou.

Tretí krok je už iba informačný. Výstražný štítok varuje potencionálnych zlodejov, že bicykel je chránený systémom DATATAG a že riziko spojené s krádežou je také vysoké, že by sa mu zlodeji mali radšej vyhnúť. Dúfam. Výstražný štítok nie je možné jednoducho odstrániť.

Široká databáza

Aplikácia ochranných prvkov by ale nemala žiadny zmysel, bez zanesenia bajku do databázy s prístupom štátnej aj mestskej polície. Centrálna databáza unikátnych čísel spája čísla zo všetkých krajín, kde má Datatag zastúpenie. Overiť si tak môžete bicykle nielen zo Slovenska, ale aj z Čiech, Poľska a iných krajín.

Celý systém DATATAG je postavený na skutočnosti, že niekto, v ideálnom prípade polícia, bajk nájde, odčíta indetifikačný kód a kontaktuje majiteľa. Diskutovať o tom, že UV znaky sa dajú vybrúsiť, rám prelakovať, komponenty rozpredať a že nič neochráni bajk dostatočne, nemá cenu. Keď niekto chce, cestu si nájde. Je to podobné ako s varovaním na krabičkách cigariet.
Takže. Ja som sa rozhodol ochrániť naše bajky aj takýmto spôsobom, ale jedinou a najlepšou ochranou stále zostáva tá, z úvodu článku - nespúšťať bajk z očí!

Páčil sa ti článok? pošli ho do sveta

Zdieľať na Facebooku Zdieľať na Twitteri
Zona Zero - pyrenejský klenot Zona Zero - pyrenejský klenot

Zona Zero - pyrenejský klenot

Courmayeur - ako chutia traily na talianskej strane Mont Blancu? Courmayeur - ako chutia traily na talianskej strane Mont Blancu?

Courmayeur - ako chutia traily na talianskej strane Mont Blancu?

Aosta - Nirvana pod najvyššími horami Európy Aosta - Nirvana pod najvyššími horami Európy

Aosta - Nirvana pod najvyššími horami Európy