Podporte nás

Kozlov trail - na stope ďalšej malofatranskej klasiky

Slovensko Slovensko
Naše hodnotenie 8/10
2.9.2016

Jasné, hrebeňovka Lúčanskej Malej Fatry so zjazdom  po zelenej do Turia, alebo  červená z Minčola s pokračovaním do Strečna, sú malofatranská klasika. Technické úseky, divočina aj panorámy - všetko pekne v jednom balení. 

Ale sú aj trasy, kde to, čo neposkytnú výhľady, vynahradí radosť z jazdy! Taký je aj Kozlov trail, ktorý možno ho poznáte aj pod názvom Malý Žiar. Nie, nie je to žiadna novinka, ale vďaka nadšeniu a šikovným rukám chalanov z OZ Kozlov okruh, môžeme tento zveľadený singel zaradiť medzi pýchy Malej Fatry. Bez ďalších dlhých rečí - som presvedčený, že trasa, ktorú vám dnes predstavíme, má nábeh stať sa ďalšou klasikou! Ak ňou už aj nie je...

Začíname v malej obci Kunerad, ležiacej v Rajeckej doline, ktorá pri rozdeľovaní dostala do vienka poriadnu dávku čistej prírody. Tak napríklad - minulý rok, nám pri jednom zo stúpaní na hrebeň, skrížila cestu svorka vlkov! 

Asfaltkou okolo loveckého zámku, čo má svoje najlepšie roky už za sebou, po zdanlivo nekonečnej šotolinovej ceste, ťaháme Svitačovou dolinou, až kým neprídeme na miesto nazývané „letisko“. V sedle už to ďalej nepôjde, vyhadzujeme bajky na chrbát a hybaj na posledný kilometer s 250 výškovými metrami.

Ak ste, podobne ako my, závislí na všetkom lesnom ovocí, výstup chodníkom lemovaným čučoriedkami, vám bude trvať pekelne dlho. Aj si poviem, už si nedám a za chvíľu sám seba pristihnem, ako tlačím do hlavy ďalšiu hrsť.

S jazykom ako Čau – čau, vyplazeným a fialovým, sme konečne na Veternom - ktoré nás, verné svojmu menu, privíta vetrom.

Počuješ? Čo? Nič a o to ide. Na hrebeni sme počas leta strávili zopár nocí, iba preto, aby sme si užili ráno na horách, slnko, ktoré sa pomaly prediera nad horizont, svet, čo sa budí do nového dňa. A samozrejme chrumkavý zjazd...

Cestička, značená modrou TZ, rokmi tvarovaná stovkami a stovkami nôh, začína pri vysielači na Veľkej Lúke. Úzky chodník si neúprosne razí cestu pomedzi kríky čučoriedok. Flow jak bič nedá vydýchnuť!

Len čo vyriešite jednu pasáž, už padáte do druhej. Korene, šutre, skaly. Pridajte k tomu slušný sklon a je jasné, že toto je mauntínbajking v jeho najčistejšej podobe!

Presne tento typ trailov mám najradšej, nie meter široké cesty novodobých bajkparkov, stavaných, aby ich zvládol každý...toto je proste iná liga! Ani neviem ako to ubehlo a je pred nami Motúzková.

Končíme? Nie, nie, ani omylom! Len kúsok za smerovníkom príde na rad už v úvode spomínaný Kozlov trail. Ten sa celkom nenápadne vinie pár metrov nad asfaltovou modrou TZ. Tu treba spomaliť a radšej si pomôcť navigáciou - na začiatok si 10 minút potlačíme. 

Rýchly, prírodný flow trail s listnatým podkladom poriadne zabrnká na nervy a preverí pud sebazáchovy. Dalo by sa to tu rozpumpovať do aleluja. V hlbokých lesoch, s občasnými výhľadmi na Martinky, si budete sem – tam musieť aj dupnúť, ale stúpania sú krátke a vôbec nenarúšajú celkovú plynulosť. Trail je hladký ako detská ritka, jediné „komplikácie“ spôsobujú ostré switchbacky. 

Zmenu postrehnete až v strednej časti, ktorú začali chalani z OZ Kozlov okruh pretvárať na svoj obraz. Plán je jasný - postaviť šesť wallridov, osem jednoduchých klopeniek a ďalšie drobné vylepšenia. Ak máte čas a chuť, pokojne môžete priložiť ruku k dielu.

Pred nami je už len záver, po motokrosovej trati, no aj ten je jedna báseň. Kľučkujeme pomedzi stromy, sledujeme zelené šípky a ja zas raz púšťam brzdy a nechávam to na osud. V tom momente sú len dve veci, na ktorých naozaj záleží - vrátiť sa domov zdravý a poriadne si užiť to, čo miluješ! Uvidíme sa v teréne.

Páčil sa ti článok? pošli ho do sveta

Zdieľať na Facebooku Zdieľať na Twitteri
Zona Zero - pyrenejský klenot Zona Zero - pyrenejský klenot

Zona Zero - pyrenejský klenot

Courmayeur - ako chutia traily na talianskej strane Mont Blancu? Courmayeur - ako chutia traily na talianskej strane Mont Blancu?

Courmayeur - ako chutia traily na talianskej strane Mont Blancu?

Aosta - Nirvana pod najvyššími horami Európy Aosta - Nirvana pod najvyššími horami Európy

Aosta - Nirvana pod najvyššími horami Európy